Crna hronika

Otvoren izviđaj o zagoričkim kamerama

Osnovna državna tužiteljka u Podgorici Ljiljana Klikovac otvorila je izviđaj o nezakonito postavljenim nadzornim kamerama u naselju Zagorič.
Otvoren izviđaj o zagoričkim kamerama
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Provjere su započete nakon pisanja Dnevnih novina da se na velikom broju ograda nalaze kamere usmjerene prema javnim površinama i da snimaju prolaznike na ulici. Tužilaštvo je posebno i zanteresovano za otkrivanje koje i za čije potrebe instailirao kameru sa pokretnim objektivom na raskrsnici ulica Iva Andrića i 9. crnogorske brigade.

Iz tužilaštva je juče zvanično potvrđeno za DN da je u Osnovnom državnom tužilaštvu formiran predmet u vezi sa ovim slučajem.

"Povodom saznanja Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, da su u Ulici IX crnogorske postavljene kamere na stubu ulične rasvjete, u ovom tužilaštvu je formiran predmet, u cilju utvrđivanja da li u radnjama nekog lica ima elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti", saopštili su iz Osnovnog tužilaštva.

Dnevne novine su juče objavile da po broju privatnih nadzornih kamera prednjači naselje Zagorič, odnosno Ulica Iva Andrića, te da se na raskrsnici sa Ulicom IX crnogorske brigade čak nalazi i pokretna kamera za osmatranje obje ulice.

U Ulici Iva Andrića živi veći broj bezbjednosno interesantnih osoba. Jedan od njih je Aco Šaković, koji je godinama unazad u nekoliko navrata bio na meti bombaških napada, njegova kuća je i zoljom gađana. Kako se prekjuče mogla uvjeriti ekipa DN, ispred dvorišta te kuće, nalazi se najmanje osam kamera.

U njegovom komšiluku stanuje i jedan od članova zagoričkog klana Bojan Pejović, čije su kamere postavljene na dvorišnoj ogradi, takođe, okrenute prema ulici. U pomenutoj ulici je kuća Zorana Delibašića u čije dvorište je prije tri godine bačena eksplozivna naprava, koja je nanijela veću štetu na fasadi kuće.

Delibašić inače zvanično, već duže vrijeme živi i radi u Holandiji. I kuća Radosava Stanišića pokrivena je velikim brojem kamera koje uglavnom gledaju u pravcu prilaznih saobraćajnica. Kada su u pitanju kamere koje se nalaze na privatnoj površini, a snimaju javnu, kako su objasnili za DN stručnjaci iz ove oblasti, za njihove vlasnike teško je utvrditi krivičnu odgovornost, ali u svakom slučaju postoji prekršajna, jer se time krši pravo na privatnost slobodnih građana, ali i javni red i mir.

I na Gorici nezakonito snimaju

Nepoznanica je i ko je na izletištu brda Gorica postavio tri kamere na stubove ulične rasvjete, koje snimaju sjevernu stranu šetačke staze. DN saznaju da u Agenciji za zaštitu ličnih podataka niko nije tražio saglasnost za postavljanje tih kamera, što znači da se nezakonito koriste, bez obzira na to da li su u pitanju privatna lica ili opštinske službe.

Dnevne novine 

Portal Analitika