Abiznis

FABRIS: Treba zabraniti poslovanje preko of-šor kompanija

Poslovanje preko of-šor kompanija treba zabraniti jer nanosi štetu budžetima velikog broja zemalja. Akciju o zabrani takvog poslovanja treba pokrenuti na globalnom nivou - kazao je u intervjuu Pobjedi viceguverner za finansijsku stabilnost i platni promet dr Nikola Fabris i dodao da je, nažalost, poslovanje preko poreskih rajeva prisutno kako u Crnoj Gori, tako i u najrazvijenijm zemljama.
FABRIS: Treba zabraniti poslovanje preko of-šor kompanija
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Ovakav zahtjev može na prvi pogled djelovati utopistički, ali nije ukoliko o tome bude dogovora na globalnom nivou. Prije 15-ak godina imali smo ogroman broj of-šor banaka u Evropi. Čak i u Crnoj Gori je bilo više stotina registrovanih, ali je EU zabranila njihovo poslovanje i više ih nema ni u Uniji, ni kod nas - kazao je Fabris.

Na pitanje da li su iz banaka dobili informacije o transakcijama sa kompanijama registrovanim preko advokatske firme Mosak Fonseka iz Paname, Fabris je odgovorio:

- Bankama smo dali rok da odgovore na naš dopis do 30. aprila. Ne očekujemo učešće of-šor firmi u vlasništvu banaka, jer prilikom osnivanja banaka i za sve promjene učešća u vlasništvu za koje je potrebna saglasnost CBCG, nijesmo davali saglasnost ukoliko su se pojavljivale bilo kakve of-šor firme kao potencijalni vlasnici. Banke ne moraju znati ko je osnivač firmi, ali smo zahtijevali da nas, ukoliko imaju saznanja da je u pitanju panamska firma, o tome informišu. Čak i ukoliko se pokaže da su poslovale takve firme, to ne mora apriori aplicirati da je u njihovom poslovanju bilo nešto nezakonito - naglasio je on.

Opširnije čitajte u Pobjedi...

Portal Analitika