Abiznis

Ministarstvo ekonomije: 35 miliona eura za energetsku efikasnost

Ministarstvo ekonomije je obezbijedilo 35,53 miliona eura za unapređenje energetske efikasnosti u zgradama, koje su u nadležnosti resora prosvjete, rada i socijalnog staranja i Uprave za imovinu.
Ministarstvo ekonomije: 35 miliona eura za energetsku efikasnost
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnik Ministarstva ekonomije, Sandra Šipčić, rekla je da je riječ o Programu energetske efikasnosti u javnim zgradama, pri čemu je vremenski okvir implementacije od 2012. godine do 2020. godine.

Prezentacija realizacije projekata koji se sprovode u cilju poboljšanja energetske efikasnosti obrazovnih objekata zainteresovanim studentima podgoričkih fakulteta održana je danas u Osnovnoj školi “Branko Božović” u Podgorici, prenosi agencija MINA-business.

Šipčić je, na prezentaciji koja je organizovana u okviru manifestacije Energetski dani Podgorice, koju organizuje Glavni grad Podgorica pod sloganom "Pažnja! Klima se mijenja...a šta ćeš ti?", navela da je cilj tih mjera poboljšanje energetske efikasnosti i uslova za boravak i rad u ovim ustanovama, ali i doprinos zaštiti klime i održivom razvoju. 

Program se implementira u dvije faze, od čega je prva faza trajala od januara 2012. do decembra prošle godine.

"U tom periodu je rekonstruisano 20 osnovnih i srednjih škola i jedan studentski dom. Sredstva utrošena u tu svrhu su oko 13,5 miliona eura“ navela je Šipčić i podsjetila da je upravo škola "Branko Božović" jedan od rekonstruisanih objekata. 

Prema njenim riječima, u drugoj fazi projekta, koja je počela u januaru prošle godine i trajaće do decembra 2020, predviđena je rekonstrukcija 24 obrazovne ustanove koje uključuju i tri resursna centra, dvije socijalne ustanove i četiri administrativna objekta. 

Obezbijeđena sredstva za ovu fazu prelaze 22 miliona eura. 

"Novine u ovkviru programa su uvođenje sistema za energetski menadžment i monitoring, izrada inventara zgrada i priprema softwer-a za sertifikovanje i verifikacija rezultata i sertifikovanje objekata“, precizirala je Šipčić. 

Jedna od niza aktivnosti koja će biti realizovana u okviru ovog događaja je i Sajam energetske efikasnosti, na kojem će kompanije, nevladine organizacije i banke predstaviti svoje proizvode, rješenja, projekte i aktivnosti iz domena energetske efikasnosti. 

Sajam će se održati sjutra, u periodu od 15 sati do 22 sata, u tržnom centru Delta City. 

Zainteresovani građani će, kako je saopšteno, biti u prilici da se u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva ekonomije upoznaju kako sa podsticajnim projektima koje taj resor realizuje u oblasti energetske efikasnosti, tako i sa mjerama energetske efikasnosti koje mogu biti primjenjene u svakom domaćinstvu. 

Portal Analitika