Svijet

UNESKO: Uprkos oštećenjima, veliki dio Palmire očuvan

Uprkos velikim oštećenjima koja je načinila Islamska država drevnom sirijskom gradu Palmiri, grad je "velikim dijelom sačuvao svoju cjelovitost i autentičnost" ustanovila je misija stručnjaka Uneska u preliminarnom izvještaju objavljenom danas poslije posjete tom gradu.
UNESKO: Uprkos oštećenjima, veliki dio Palmire očuvan
Portal AnalitikaIzvor

Stručnjaci te organizacije otišli su na lice mjesta da naprave prvu procjenu destrukcije spomenika tog drevnog grada koji se nalazi na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine.

Stručnjaci su samo iz daleka mogli da konstatuju oštećenja na Hramu Bel ili na tvrđavi koja se nalazi iznad grada zbog operacija deminiranja, saopštila je danas Agencija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesco) čije sjedište je u Parizu.

Međutim oni su procijenili da je "uprkos destrukcije nekoliko poznatih spomenika arheološko nalazište Palmira sačuvalo velikim dijelom svoju cjelovitost i autentičnost".

Stručnjaci su međutim mogli da konstatuju da je načinjena znatna šteta u muzeju tog arheološkog kompleksa. Najvažnije velike statue, sarkofazi i skulpture koje nijesu mogle da budu sklonjenje su oštećene, izrešetane mecima ili su im glave otkinute, a većina djelova tih spomenika još se nalazi na tlu, navodi se u izvještaju.

"Unesko će raditi sa svim partnerima da hitno usvoji mjere za očuvanje tih spomenika", navodi se u saopštenju.

Ti preliminarni zaključci objavljeni su dan poslije posjete tehničke misije Uneska od 24. do 26. aprila. Grupu stručnjaka predvodila je direktorka Centra za svjetsku baštinu Mehtild Resler.

Stručnjaci Uneska detaljno su pregledali muzej u Palmiri i arheološko nalaziše uz pratnju pripadnika bezbjednosne službe Ujedinjenih nacija.

Oni su odredili mjere za hitno obezbjeđenje zgrade kao i vrlo važan rad koji treba obaviti da se dokumentuju, sklone, očuvaju i restauriraju predmeti što je prije moguće, navodi se u izvještaju i dodaje da je rad na selekciji i dokumentaciji fragmenata skupltura već počeo.

Stručnjaci Uneska obišli su i ostale dijelove arheološkog kompleksa Palmire, posebno veliku kolonadu, ispitali uništenu trijumfalnu kapiju i ostatke srušenog hrama Balšamin, navodi se u izvještaju.

Kompletan izvještaj biće predstavljen na 40. sastanku Odbora za svjetsku baštinu u Istanbulu u julu, kada treba da se usvoje preporuke o mjerama koje treba preduzeti da se očuva ta lokacija.

Beta, rtcg.me

Portal Analitika