Društvo

Crna Gora i BiH finansiraće 14 zajedničkih naučno-istraživačkih projekata

Mješovita komisija za naučno-tehnološku saradnju između Crne Gore i Bosne i Hercegovine odobrila je 14 zajedničkih naučnoistraživačkih projekata, u skladu sa Protokolom sa trećeg zasijedanja Mješovite komisije, potpisanog elektronskim putem, saopšteno je iz Ministarstva nauke.
Crna Gora i BiH finansiraće 14 zajedničkih naučno-istraživačkih projekata
Portal AnalitikaIzvor

Na Konkurs za zajedničke naučnoistraživačke projekte za period 2016/2017. godine, u propisanom roku, pristigle su 23 prijave u obje zemlje. Nakon razmatranja prijava, u skladu sa utvrđenim kriterijumima Konkursa i istraživačkim prioritetima u obje zemlje, ukupno je za realizaciju prihvaćeno 14 projekata, koji će biti finansirani u navedenom periodu.

Protokolom je utvrđeno da će crnogorska strana finansirati izabrane projekte u iznosu od 1.000 € po projektu, u Bosni i Hercegovini odgovorne ustanove (Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske) finansiraće projekte u iznosu do 1.125 € (u KM protivvrijednosti) po projektu, u skladu sa ustaljenom procedurom: strana koja šalje naučnike pokriva troškove prevoza između dvije zemlje, dok strana koja prima naučnike pokriva troškove boravka (smještaja, dnevnica i lokalnog prevoza), neophodne za realizaciju saradnje na odobrenom projektu.

Portal Analitika