Abiznis

Budva i Zigong zvanično otpočinju saradnju

Predsjednik opštine Budva, Srdja Popović i gradonačelnik Zigonga, Liu Jongsjang potsisali su u Kini Memorandum o saradnji dva grada.
Budva i Zigong zvanično otpočinju saradnju
Portal AnalitikaIzvor

Do bratimljenja dva grada došlo je na inicijativu Asocijacije crnogorsko-kineskog prijateljstva,  čime je ostvaren osnovni preduslov za početak izuzetno značajnih projekata.

Inače, Zigong je snažni industrijski grad najbogatije kineske provincije Sicuan.

‘‘Ovo je istorijski memorandum. Zahvaljujući ambasadama naše dvije države, mi nastavljamo ono što smo započeli 2015. Uradićemo sve da se ovaj sporazum sprovede, na obostranu korist oba grada” , kazao je predsjednik opštine Budva Srdja Popović.

Gradonačelnik Zigonga   predstavio je crnogorskoj delegaciji sve ekonomske prednosti, ovog četvoromilionskog grada i saopštio da je ubijedjen u izvjesnost saradnje, sa metropolom crnogorskog turizma.

Pored, svjetski poznate, nekoliko hiljada godina stare proizvodnje soli,i izrade industrijskih djelova , gradonačelnik Zigonga smatra da poseban potencijal predstavlja mogućnost saradnje u pripremi festivalskog ambijenata – u čemu je ovaj grad najpoznatiji u svijetu-.

U pitanju su kolosalni svjetleći projekti, koji su zadivili milione ljudi, onim sto je napravljeno u Sidneju, Midlendu, Rusiji itd.

Delegaciju Crne Gore,  na značajnim susretima sa vladama provincija i najvećim korporacijama, predvode gradonačelnici Budve Srdja Popović i Žabljaka Veselin Vukićević, sa predsjednikom Asocijacije crnogorsko-kineskog prijateljstva Samirom Hadžićem,  potpredsjednikom za investicije i medije Senkom Čabarkapom  i direktoricom budvanskih muzeja Biljanom Brajović.

 

 

Portal Analitika