Abiznis

Krivokapić sa radnicima KAP-a: Obratite se Tužilaštvu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić primio je danas predstavnike pregovaračkog tima bivših radnika Kombinata aluminijuma Podgorica.
Krivokapić sa radnicima KAP-a: Obratite se Tužilaštvu
Portal AnalitikaIzvor

Krivokapić je na sastanku podśetio da je Skupština Crne Gore, 16. jula 2015. godine, usvojila Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma koji su, usljed stečaja preduzeća, ostvarili pravo na penziju.

Ovim zakonom je propisano da pravo na otpremninu imaju radnici KAP-a, kojima prije ostvarivanja prava na penziju nije isplaćena odgovarajuća otpremnina. Takođe je propisano da će se visina otpremnine definisati shodno važećem socijalnom programu koji je sačinjen za radnike KAP-a. Sredstva za ovu namjenu su obezbijeđena u Budžetu za 2016. godinu.

Tokom sastanka je ocijenjeno da je izjava ministra ekonomije Vladimira Kavarića da Vlada neće isplatiti otpremnine penzionisanim radnicima KAP-a zato što “Zakon nije primjenljiv, kao i zato što postoje nezvanične informacije da će se tražiti ocjena njegove ustavnosti”, zabrinjavajuća jer upućuje da Vlada Crne Gore neće poštovati zakon, odnosno da neće izvršiti svoje zakonske obaveze.

Kako je ocijenjeno, takva namjera i ponašanje su najdirektnije djelovanje suprotno Ustavu i zakonu, kao i nepoštovanje zakonodavne nadležnosti Skupštine.

Krivokapić je pregovarački tim bivših radnika KAP-a uputio da se obrate Državnom tužilaštvu, te da ukažu na jasnu namjeru nepoštovanja zakona države Crne Gore od strane onih koji su dužni poštovati i sprovoditi zakon.

Portal Analitika