Politika

Đukanović: Štitim interese države

Premijer Milo Đukanović odgovara danas na dva pitanja poslanika u okviru premijerskog sata. On je rekao da nije zastupnik Strateksa u Budvanskoj rivijeri, već da je predsjednik Vlade, koji štiti interese države.
Đukanović: Štitim interese države
Portal AnalitikaIzvor

Samostalni poslanik Mladen Bojanić, pitao je premijera koje aktivnosti preduzimaju Vlada i Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte u cilju pripreme i sprovođenja tendera za privatizaciju HG Budvanska rivijera AD Budva i da li je dio tih aktivnosti i nedavni neuspjeli pokušaj uknjižbe hotela "As" u Perazića dolu u korist bivšeg vlasnika - HG Budvanska rivijera AD.

"Zbog čega je Vlada odustala od javne prodaje hotela "As" nakon raskida ugovora, kako je to bilo predviđeno članom 3 osnovnog Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa učesnika u kupoprodaji hotela "As", zaključenim 24.05.2002. godine, odnosno zašto je izostavila javnu prodaju u članu 3 Aneksa ovog Ugovora, zaključenog početkom 2014. godine", pitao je Bojanić.

Premijer je odgovorio da, iako se HTP Budvanska rivijera nalazi u planu privatizacije za 2016. godine, još uvjek nijesu preduzete pripremne radnje za privatizaciju tog preduzeća.

"Na drugoj strani, postupak raskida ugovora sa investitorom treba posmatrati kao aktivnost prodavca da shodno odredbama ugovora i zakonu, usljed neispunjenja ugovornih obaveza kupca, zaštiti svoje interese i nije ni u kakvoj vezi sa privatizacijom Budvanske rivijere", istakao je Đukanović.

“Aneks broj 1 predviđa garanciju od tri miliona eura kao sredstvo obezbjeđenja za neizvršenje obaveze i njenu naplatu kao ugovornu kaznu. Aneks ne isključuje pravo na naknadu štete čime je interes države pravno zaštićen. Vlada je procijenila da uvođenje bankarske garancije predstavlja unapređenje vladine pozicije u odnosu sa investitorom. Pravo da se zahtijeva javna prodaja ne predstavlja dovoljno obezbjeđenje naplate, pri čemu je evidentno da je način sprovođenja javne prodaje regulisano zakonom”, kazao je Đukanović.

“Kada bi se vaša pretpostavka bila tačna - da postoji skrivena namjera da se ošteti državni interes, a pomogne interes nekog drugog akcionara - jasno je da bi bilo jako naivno raditi na način na koji vi sumnjate da se tako radi”, rekao je premijer.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević pitao je premijera je li pokrenuta procedura za utvrdivanje odgovornosti nadležnih u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, zbog propusta koji su se desili prilikom potpisivanja aneksa Ugovora o prodaji hotela “As”.

Konjevića zanima i koji iznos sredstava bi država eventualno mogla da isplati investitoru nakon raskida ugovora. Takođe, pitao je premijera da li smatra da je taj ugovor dovoljno zaštitio interese države Crne Gore.

“Da li Vlada ima snage da utvrdi odgovornost za ovako krupnu grešku. Ako to ne možemo, onda šaljemo drugu vrstu poruke”, rekao je poslanik SDP-a.

Premijer je istakao da misli kako nije mogužće izvesti ocjenu o propustima Ministarstva održivog razvoja i turizma koji su se desili prilikom potpisivanja Aneksa ugovora.

"Takođe, ni prihvatiti konstatacija da je u ovom slučaju došlo do kršenja uobičajene i obavezne procedure u sličnim situacijama", rekao je on.

Đukanović je govoreći o iznosu sredstava koji bi država eventualno bila dužna da isplati investitoru, istakao da o tome sada nije moguće govoriti.

"To će biti šredmet vještačenja u eventualnom sudskom sporu, ako do toga dođe", rekao je predsjednik Vlade, navodeći da bi odgovornost trebalo da snosi investitor.

Đukanović je rekao da smatra da je resorno ministarstvo obavilo posao koji je uobičajeno obavljan u svakom sličnom poslu ovakve vrste u državi.

"Ako ima propusta, ima propusta što Crna Gora do ovog trenutka nije imala taj nivo institucionalne kompetentnosti ovakve pokušaje prevare države Crne Gore na štetu njenih interesa. Poučeni ovim iskustvom, uradili smo očekivani potez iniciran od strane Savjeta za privatizaciju, a naravno da smo podnošenjem prijave dodatno aktivirali mehanizme koji će nas zaštititi od imovinskih šteta pod državu Crnu Goru", istakao je premijer.

Portal Analitika