Svijet

Najmanje 25 poginulih u bombardovanju Alepa

Najmanje 25 osoba, među kojima najmanje jedno dijete i pet pripadnika spasilačkih ekipa, poginulo je danas u vazdušnim napadima sirijske vojske na oblast oko grada Alepa na sjeveru zemlje, saopštila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava, novi bilans žrtava.
Najmanje 25 poginulih u bombardovanju Alepa
Portal AnalitikaIzvor

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je ranije danas duboku zabrinutost zbog rastućeg nasilja u Siriji i pozvao je zaraćene strane da poštuju prekid vatre i učestvuju na pregovorima u Ženevi.Sirijska vojska izvršila je oko 40 napada na oblasti oko Alepa koje kontrolišu pobunjenici.

Ukupno 100 ljudi nastradalo je od petka u vazdušnim udarima pobunjenika i sirijske vojske na civilne objekte u Alepu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da su pobunjenici danas gađali djelove Alepa pod kontrolom snaga režima.

"Provincija Alep predstavlja ključ u rješavanju sukoba u Siriji, jer svaka strana koja je uključena u rat ima neki interes u toj provinciji", izjavio je Frans presu direktor opservatorije Rami Abdel Rahman.

Vazdušni udari nastavljaju se uprkos primirju koje je stupilo na snagu 27. februara uz posredovanje SAD i Rusije.

U Siriji je tokom petogodišnjeg građanskog rata poginulo više od 270.000 ljudi.

Treća runda indirektnih pregovora zaraćenih strana pod okriljem UN, koja je počela 13. aprila u Ženevi, trebalo bi da bude okončana sjutra, ali nikakav napredak nije postignut pošto je najveća opoziciona formacija suspendovala svoje učešće.

Portal Analitika