Društvo

Virus tipa „A“ odnio još jedan život: Tridesetogodišnja žena deveta žrtva gripa

U Crnoj Gori prošle sedmice registrovan je deveti smrtni slučaj od gripa u ovoj sezoni – saopštili su iz Instituta za javno zdravlje.
Virus tipa „A“ odnio još jedan život: Tridesetogodišnja žena deveta žrtva gripa
Portal AnalitikaIzvor

Kako su objasnili, riječ je o tridesetogodišnjoj pacijentkinji koja je preminula od influence tipa „A“. Ona nije bila vakcinisana protiv gripa i bolovala je od teške hronične bolesti. Iz Instituta su naveli da je u Centru za medicinsku mikrobiologiju do kraja prošle sedmice laboratorijski potvrđeno 216 slučajeva sezonskog gripa.

- Subtipizacijom je u cirkulaciji dokazano prisustvo virusa gripa tipa „A“ (H1N1pdm09), tipa „A“ (H3N2) i tipa „B“ - naveli su iz IJZ.

U Crnoj Gori se prošle sedmice u odnosu na prethodnu bilježi pad broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu (ILI). Oboljele su 93 osobe starosti od 25 do 64 godine. U Institutu za javno zdravlje kazali su Pobjedi da iako je obolijevanje od sezonskog gripa u suštini nepredvidljivo, za očekivati je da će se u narednom periodu nastaviti registrovani pad broja oboljelih sa simptomima nalik gripu.

- Masovnost obolijevanja, pa samim tim i stope obolijevanja, različite su od sezone do sezone. U prilog smanjenju broja oboljelih u nekoj sezoni ide i stabilnost virusa, njegova nesklonost mutaciji, povoljni vremenski uslovi, sunčano i vjetrovito vrijeme, veliki odziv građana za vakcinaciju, ažurnost zdravstvene službe za prijavljivanje – kazali su iz Instituta. 

Portal Analitika