NATO

Finska podržava napredovanje Crne Gore prema članstvu u EU

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović primio je delegaciju Finske koja boravi u Crnoj Gori, a koju predvodi generalna direktorica za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Finske Lisa Talonpoika.
Finska podržava napredovanje Crne Gore prema članstvu u EU
Portal AnalitikaIzvor

Ambasador Pejović je predstavio aktuelni momenat u pregovaračkom procesu, s fokusom na aktivnosti koje se sprovode u cilju ispunjavanja privremenih mjerila iz akcionih planova za 23. i 24. poglavlje. Istakao je da sprovedene reforme u oblasti vladavine prava već daju svoje konkretne rezultate, kao i da utiču na pozitivne promjene u drugim pregovaračkim oblastima. Takođe, glavni pregovarač je predstavio i aktivnosti koje crnogorske institucije sprovode u poglavljima 8. Konkurencija, 17. Ekonomska i monetarna unija i 27. Životna sredina.

Generalna direktorica Talonpoika je čestitala na ostvarenim rezultatima pohvalivši rad crnogorske administracije koja je tokom prethodnog perioda kvalitetno pristupila veoma zahtjevnim obavezama iz pregovaračkog procesa. Takođe je pohvalila doprinos Crne Gore snaženju regionalne saradnje i evropske perspektive Zapadnog Balkana. Na temelju ostvarenih rezultata, iznijela je uvjerenje da će Crna Gora jednako kvalitetno nastaviti da se kreće prema članstvu u EU za šta ima punu podršku Finske. U tom kontekstu je ponovila spremnost za intenziviranje saradnje kroz tajeks i tvining.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i u vezi sa aktuelnom političkom situacijom u zemlji, s fokusom na parlamentarni dijalog i pripremu za predstojeće parlamentarne izbore.

Portal Analitika