Svijet

Norveška vlada: Brejviku nijesu povrijeđena prava, žalićemo se na presudu

Norveška vlada ne slaže se s presudom suda po kojoj zatvorski uslovi masovnog ubice Andersa Behringa Brejvika krše njegova ljudska prava i na tu će se presudu žaliti, saopštio je norveški ministar pravosuđa Anders Anundsen.
Norveška vlada: Brejviku nijesu povrijeđena prava, žalićemo se na presudu
Portal AnalitikaIzvor

Sud u Oslu je 20. aprila donio presudu po kojoj su Brejviku, koji je napadima 2011. ubio 77 ljudi, prekršena ljudska prava jer boravi u samici opisanoj kako "potpuno izolovan svijet".

"Od kancelarije glavnog državnog  advokata zatražio sam da uloži žalbu na tu presudu", kazao je Anundsen.

"Zatvorski uslovi u kojima boravi Brejvik, po mišljenju države nisu nehumani i degradirajući", kako je definisano člankom 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima, istakao je ministar.

Brejvik je presudom suda djelimično dobio sudski proces protiv norveške države koji je pokrenuo, tvrdeći da je u zatvoru bio žrtva kršenja ljudskih prava.

"Zabrana nehumanog i ponižavajućeg tretmana temeljna je vrijednost demokratskog društva. Isto vrijedi za sve... i onda kada  su posrijedi teroristi i ubice", stoji u presudi sutkinje Helen Andeanaes Sekulic. No u njoj se navodi i da norveška država nije prekršila Brejvikovo pravo na privatni i porodični život.

Zločinac je u zatvoru otkad je 2011. iz vatrenog oružja i autobombom ubio 77 ljudi. Na ročištu u martu je, nakon uložene tužbe, tvrdio da njegov boravak u samici predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, no norveško državno tužilaštvo tvrdilo je da je Brejvikova izolacija neophodno potrebna jer je "izuzetno opasan" i da su uslovi u kojima boravi u zatvoru "iznad granica prihvatljivog", u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Brejvik na raspolaganju u zatvoru ima tri ćelije: jednu za življenje, drugu za učenje i treću za vježbanje. Na raspolaganju su mu sobni bicikl, konzola za video igre, knjige i novine.

(index.hr)

Portal Analitika