TV / Film

Kinezi prave svoj "House of Cards"

Kineske vlasti odlučile su da se sa korupcijom obračunaju i kroz fikciju, producirajući seriju koja će biti njihov odgovor na Netfliksov House of Cards.
Kinezi prave svoj "House of Cards"
Portal AnalitikaIzvor

TV drama Komunističke partije pod nazivom "U ime naroda" biće fokusirana na vođinu odlučnost da se iskoreni korupcija u partijskim redovima.

Odluka kineskog vođe Si Džinpinga da iskorijeni korupciju iz Komunističke partije koja broji 88 miliona članova, biće pretvorena u TV seriju, za koju je Peking izdvojio 16,4 miliona eura, kako bi slavila kampanju kineskog predsjednika.

"U ime naroda" ima 42 epizode i emitovaće se krajem godine. Najavljena je kao prva serija u kojoj će prvi put jedan od najviših lidera stranke biti predstavljen kao negativac.

Serija će pratiti avanture Hu Liangpinga, energičnog vladinog istražitelja kojeg će igrati omiljena TV zvezda Lu Ji, koji putuje u fiktivnu kinesku provinciju pod imenom Bjanksi da bi istražio ubistvo. Njemu će se pridružiti supruga, tajni agent koji ima zadatak da ispituje poslove kineskog Frenka Andervuda, na zahtjev kineske anti-korupcione agencije, Centralne komisije za disciplinsku inspekciju. Da bi gledaoci razumjeli živote onih koji su meta predsjednikovog krstaškog rata protiv korupcije, partijski vrh dozvolio je producentima ove 120 miliona juana vrijedne serije pristup zatvoru visoke bezbjednosti u istočnoj Kini, što predstavlja ekskluzivitet. Snimanje će biti završeno u junu.

Producenti serije odbili su da govore o ovom projektu sa inostranim novinskim organizacijama, pozivajući se na "veoma osjetljivu" prirodu cijelog projekta. Ali, u intervjuu za pekinške Youth daily, direktor Fan Siven saopštio je da zvaničnici vjeruju kako će serija osvijetliti sve napore koje država ulaže kako bi iskorijenila korupciju, prije nego da jednostavno pokaže koliko je sistem truo iznutra.

Peking se nada da će pokazati da je "naša partija uporna da pobedi korupciju," rekao je Fan.

Borba protiv korupcije u redovima vlasti i protiv nezakonitog rada jedan je od centralnih planova Si Đinpingove administracije od 2012, kada je došao na vlast.

"Ako bismo dozvolili da se ovi problemi prošire kao korov, posljedice bi bile katastrofalne", upozorio je Si partijske lidere nakon preuzimanja funkcije.

"Kao što izreka kaže: 'Ostani na ribljoj pijaci dovoljno dugo i navići ćeš se na smrad'".

Već je stotine hiljada službenika disciplinovano, uključujući i neke od najokrutnijih i najuticajnijih ličnosti stranke, kao što su bivši šef bezbjednosti Su Jongkang koji je zatvoren prošle godine. Si Đinping je svoju kampanju za borbu protiv korupcije opisao kao garanciju opstanka stranke, ali kritičari vjeruju da je on koristi i da bi se obračunao sa političkim protivnicima.

"U ime naroda" je najnoviji trend u propagandnom ratu koji treba da ubijedi kineske građane da će bitka protiv korupcije biti dobijena.

Su Vei, profesor u školi Komunističke partije na jugozapadu Kine, izjavio je za "Global times" da serija treba da podstakne napredak borbe protiv korupcije, predstavljajući je kao proces koji uključuje najveće državne zvaničnike. Kina već više od dvije decenije vodi propagandni rat protiv korupcije producirajući serije na tu temu.

Prva hit serija pod naslovom Nebo iznad prikazana je 1995, u pokušaju da ojača kampanju za borbu protiv korupcije koju je predvodio tadašnji predsednik Đank Cemin, ali do sada su takve drame izbjegavale da impliciraju kako su vođe umiješane u svijet kriminala i korupcije koji je zahvatio Komunističku partiju posljednjih decenija.

"Prikazati korumpiranog provincijskog guvernera ili partijskog sekretara smatra se neprivatljivim, prvo jer je bilo samo 30 lidera provincija u cijeloj zemlji i kritikovanje bi se shvatilo kao da je neki od njih posebno targetiran, a drugo jer mnogi lideri su članovi Centralnog komiteta partije, koji je još imun od kritika u medijima, osim ukoliko to nije odobreno direktno od partijskih vođa," napisala je Bai Rujun u svojoj knjizi "Scenografija korupcije: kineska televizija i politika".

U ime naroda će imati i glavnog negativca, misterioznog "big bossa", čovjeka koji je toliko moćan da se ostali likovi ne usuđuju čak ni da mu pomenu ime. Naravno, kraj će biti srećan. Prema pisanju pekinškog lista Youth daily, zvaničnog lista komiteta komunističke lige mladih, serija će se okončati tako što će trojica zvaničnika biti osuđena za korupciju, kao i mnogi drugi u stvarnom životu predsednika Sija.

(nedeljnik.rs)

Portal Analitika