Kultura

Underhill poziva: Prijavite filmove za sedmi festival dugometražnih dokumentaraca

Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma Underhillfest iz Podgorice pozvao je sve stvaraoce iz regiona i Crne Gore da do 8. maja prijave filmove za sedmo izdanje ove već renomirane manifestacije koja će biti održana početkom juna.
Underhill poziva: Prijavite filmove za sedmi festival dugometražnih dokumentaraca
Portal AnalitikaIzvor

- Aplikaciju sa propozicijama konkursa zainteresovani mogu naći na FaceBook stranici UnderhillFesta www.facebook.com/underhill.fest, a mejl za kontakt je office@underhillfest.me.

- UnderhillFest je tokom ovih godina prikazivao najbitnija dokumentarna ostvarenja, dobitnike velikih priznanja, ali i otkrivao i davao podršku regionalnim i lokalnim autorima. Ugostili smo autore iz Francuske, Njemačke, Holandije, Španije i svih zemalja iz regiona.

Underhillfest ima open air koncept i održava se na više lokacija u gradu. Za sedam godine postojanja dokazao je da je crnogorska publika veoma zainteresovana za svijet kreativnih dokumentarnih filmova, za ono što žele i imaju da kažu autori koji stvarnost vide na njima svojstven način. Nagrade festivala su Maslačak u međunarodnoj i regionalnoj selekciji, a gosti festivala su priznati umjetnici čiji filmovi su u takmičarskoj selekciji - ističu organizatori ovog festivala.

Podsjećamo, prošlogodišnji UnderhillFest počeo je izložbom "Dokumentarna fotografija u Crnoj Gori" 3. juna 2015. u Umjetničkom paviljonu, a zvanično otvoren dan kasnije projekcijom filma o Arsenu Dediću "Moj zanat" reditelja Mladena Matičevića u Crnogorskom narodnom pozorištu. Festival je do 12. juna održan u bašti podgoričkog kafea Soul II Soul, a prikazan je 21 film koji su Anđelka Nenezić i Vuk Perović selektovali u tri kategorije. Žiri koji su činili rediteljka iz Srbije Dragana Kanjevac, izvršni direktor DokuFesta sa Kosova Erol Bilibani i reditelj iz Crne Gore Senad Šahmanović odlučili su da nagrada Maslačak u međunarodnoj selekciji pripadne filmu "Bujica ljubavi" rediteljke Agnes Sos, a Maslačak u regionalnoj selekciji dobio je film "Veruda - Film o Bojanu" reditelja Igora Bezinovića. Specijalno priznanje dobili su filmovi "Bolji život" rediteljke Hane Polak, "Krš" Vladimira Todorovića i "Ljubavna odiseja" Tatjane Božić. Nagradu publike 6. UnderhillFesta dobio je film "Pepe Muhika - Lekcije iz cvjetne leje" rediteljke Hajdi Spekonje

Foto: Underhill Fest/Dalibor Ševaljević

Portal Analitika