Politika

SDP, URA i Demos potpisali sporazum, očekuje se potpis DPS-a

SDP, URA i Demos potpisali su danas u parlamentu Sporazum o slobodnim i fer izborima, koji će popodne biti poslat DPS-u. Takođe, URA i Demos su potpisali i lex specialis, kojim se stvaraju uslovi za implementaciju Sporazuma o slobodnim i fer izborima.
SDP, URA i Demos potpisali sporazum, očekuje se potpis DPS-a
Portal AnalitikaIzvor

Osim ova dva dokumenta, DEMOS, URA i SDP potpisali su deklaraciju o oblicima predizborne i postizborne saradnje koja je, kako je navedeno, građanskog karaktera, čiji je osnovni postulat smjenjivost vlasti, a uključuje i postulat o usmjerenju Crne Gore ka evropskim integracijama.

DEMOS, URA i SNP stavili su potpis na deklaraciju o oblicima predizborne i postizborne saradnje, koja sadrži izjavu da te tri partije neće praviti bilo kakve koalicije s DPS-om. SDP nije potpisao pomenutu deklaraciju.  

Te informacije potvdio je lider URA-e, Żarko Rakčević koji je, na današnjoj konferenciji za medije, govoreći o Sporazumu, kazao da je taj “dokument kapital svih građana, u korist građanske države”.

"Ja sam siguran da će DPS sporazum potpisati danas popodne. Pozitivna, što se nas tiče, nije opozicija i ona neće biti u kvoti opozicione liste. Pozitivna neće biti na listi za mjesta po dubini i kontrolore u vladi ", kazao je Rakčević.

Sjednica Skupštine na kojoj se očekuje izglasavanje zakona, izbor nove vlade i rasprava o povjerenju presjednika Skupštine održaće se u četvrtak ili u srijedu 4. maja posle praznika zavisno od toga da li će se opozicija dogovoriti oko kadrova za ministarska mjesta.

Rakčević nije želio da govori o imenima budućih ministara iz opozicije, ali je napomenuo da URA to ne želi. On nije isključio mogućnost da URA predloži da jedan od njih bude nestranačka ličnost.

“U državnoj adminstraciji, u 16 institucija na nivou javnih preduzeća, javnih uprava, URA ima svoje kandidate i u tome će participirati na ravnopravnim osnovama”, rekao je Rakčević.

Po usaglašenom tekstu sporazuma, opoziciji pripadaju ministarska mjesta u Ministarstvu finansija, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Ministarstvu poljoporivrede, funkcija potpredsjednika, kao i pomoćničke funkcije sa posebnim ovlašćenjima u ministarstvima zdravstva i prosvjete.

Opoziciji će, osim toga, po dubini pripasti i više od 50 funkcija u javnim preduzećima i privrednim subjektima u državnom vlasništvu, kao i oko 150 mjesta na administrativnom i savjetničkom nivou.

B.K.

Portal Analitika