Društvo

Bakoviću dovoljno što je Glušica ublažila stav

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda neće reagovati na izjavu profesorice Filološkog fakulteta Rajke Glušice, koja je rekla da Fakultet za crnogorski jezik stvara bolesne ljude, rečeno je Pobjedi iz ove institucije.
Bakoviću dovoljno što je Glušica ublažila stav
Portal AnalitikaIzvor

- Zaštitnik neće reagovati, jer je došlo do njenog povlačenja, odnosno ublažavanja stava i negiranja sporne tvrdnje, a to bi nam i bio cilj – rečeno je Pobjedi iz institucije ombudsmana. Oni su naveli da istrage neće biti, iako, kako su kazali, snimak njene izjave niko nije negirao. - Šire posmatrano, bolje što se sve završilo povlačenjem I smirivanjem – saopšteno je Pobjedi iz Bakovićeve kancelarije.

Glušica je u reagovanju na Pobjedino izvještavanje sa konferencije ,,Jezici i nacionalizmi“ pokušala prošle sedmice da demantuje pisanje lista pravdajući se da je, zapravo, rekla da su student na Fakultetu za crno gorski jezik žrtve pogubne jezičke politike koja se vodi na Fakultetu. To nikako ne znači, kazala je ona, da su oni koji studiraju na Cetinju bolesni.

Ona je na konferenciji kazala da će studenti na Fakultetu za crnogorski jezik „učiti mitove nacionalističke i imaćemo sjutra bolesne ljude“. Uprkos tome što se profesoricaGlušica nije pokajala, niti se izvinila zbog skandalozne izjave, već je istrajna u navodima da je Pobjeda izvukka iz konteksta njene misli i da ona nikada nije nazvala studente bolesnim, zaštitnik ljudskih prava i sloboda ne vidi ništa sporno u ovom slučaju.

Isto, međutim, ne smatra i dekan Fakulteta za crnogorski jezik Adnan Čirgić, koji je prošle sedmice kazao da je izjava Glušice isključivo povezana sa politikom i to dokazuje i političkim aktivizmom u jednoj partiji, predsjednica je nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA.

To kako je nazvala studente ne govori, kazao je on, o tim studentima ništa, već govori isključivo o njoj i njenoj posvećenosti prosvjetnom pozivu za koji se uzaludno opredijelila. Čirgić smatra da izjavom Glušice treba da se pozabavi i Univerzitet. Niko se sa te adrese, međutim, još nije oglasio.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika