Društvo

Potpisan sporazum sa UNDP-om

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović i stalna predstavnica UNDP/koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni potpisali su danas Sporazum o zajedničkom finansiranju projekta "Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti", koji je podržala Delegacija EU u Crnoj Gori iz IPA fondova.
Potpisan sporazum sa UNDP-om
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Razvoj politika i zakonodavstva posljednjih godina kreirao je povoljan ambijent za bavljenje pitanjima rodne ravnopravnosti, istakao je Numanović.

On je rekao da to zahtjeva ne samo političku volju, ljudski i finansijski kapacitet i kontinuirano praćenje aktivnosti, već i kulturni transformativni proces u institucijama, te promjenu svijesti javnosti i uklanjanje stereotipa.

Numanović je rekao je da prethodni Program rodne ravnopravnosti, koji je sprovodio UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava, takođe uz podršku Evropske unije, imao za cilj poboljšanje položaja žena u pogledu njihovog ličnog integriteta, ekonomskog napretka i političkog predstavljanja, gdje je i postignut vidljiv napredak.

"Novi Program podrške antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti odnosi se na jačanje kapaciteta institucija, kao i poboljšanje i unapređenje relevantnih mehanizama i politika", poručuju iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Mekluni je istakla značaj dosadašnjeg partnerstva sa Vladom Crne Gore u oblastima političkog osnaživanja žena, gdje su postignuti vidljivi rezultati zahvaljujući kvotama koje su uvedene u Izborni zakon, s ciljem povećanja učešća žena u politici.

"Mekluni je poručila da se raduje ostvarenju ciljeva koji su predviđeni novim projektom za period od naredne tri godine", poručuju iz ministarstva.

Portal Analitika