Abiznis

SB i MMF podržali plan fiskalne konsolidacije

Svjetska banka i MMF podržali su plan fiskalne konsolidacije, kao i jačanje strukturnih reformi i konkurentnosti crnogorske ekonomije.
SB i MMF podržali plan fiskalne konsolidacije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Preporuka je da se kod kreiranja fiskalnih mjera posebna pažnja obrati, da one ni na koji način ne ugroze životni standard najugroženijih socijalnih grupa, kao ni uslova poslovanja u Crnoj Gori. To su ministru finansija Radoju Žugiću saopštili čelnici tih međunarodnih insitucija tokom njegove posjete Vašingtonu.

Žugić je za Glas Amerike kazao da mjere fiskalne konsolidacije nijesu same sebi cilj, već je cilj da se smanje rizici neizvjesnosti, ali i ranjivosti.

“Da se smanje, ali ne na račun i štetu nekih drugih prioriteta, kao što je konkurentnost ekonomije. SB i njeni eksperti MMF planiraju i podržavaju naše mjere konsolidacije, ali sa skretanjem pažnje da se ovim mjerama ničim ne ugrozi ekonomski, rast sa jedne strane i životni standard stanovništva sa druge strane. Mjere na prihodnoj strani ne smiju značiti smanjivanje konkurentnosti naše ekonomije niti na rashodnoj strani smnanivanje standarda stanovništva u Crnoj Gori”, kazao je Žugić.

On kaže da su sugestije SB i MMF-a identične onome što je Vlada sugerisala i zaključila.

“Mi moramo imati konkurentnu ekonomiju moramo širiti poresku osnovicu kako bismo imali pretpostavke za snažnije i održivije javne finansije, a time po sistemu spojenih sudova uticali na ozdravljenje naše ukupne ekonomije”, naveo je Žugić.

Govoreći o javnom dugu, koji je prešao granice prepisane kriterijuma Mastrihta, ministar finansija navodi da je upravo cilj fiskalne konsolidacije sanacija javnih finansija, nivoa deficita i njime generisanog nivoa javnog duga.

"Vlada je nedavnio tematskoj sjednici u Kolašinu definisala da se tekuća javna potrošnja može i mora finansirati samo iz tekućih javnih prihoda. Jedino za šta je dozvoljeno u ovom periodu deficit budžeta jesu razvojni priroiteti, koji će generisti veće stope ekonomskog rasta. Akcenat je na konkurentnosti strukturnim reformama i kroz taj model mi ćemo ostvariti ono što su naši prioriteti. Ubijeđen sam da će Vlada u nastavku svog mandata, ali i narednom mandatu imati prostora za snažnije i zdravije javne finasnije", ističe Žugić.

Žugić je ponovio da je MMF podržao ideju prodaje koncesija za dio autoputa.

"Ako se desi da prodamo koncesiju za autoput, kad se okonča izgradnja onda ćemo imati apsolutno održive javne finansije, bolji rejting države i veću dostupnost finansijskom tržištu. Mnogo pozitivnih elemenata imamo u tom slučaju, ako bi se to odesilo. Ako ne, spremamo brojne mjere na prihodnoj strani budžeta, bez ugrožavanja konkurentnosti ekonomije i na rashodnoj sa prostorom da ne ugrozimo životni standard našeg stanovništva", poručio je ministar finansija.

SB, kako ističe planira ulaganja od četiri naredne godine od 300.000.000 dolara, do čega minimum za privatni sektor 80.000.000.

"Posebno važno je potencijalna podrška za direktnu budžetsku, što bi za iduću godinu snažno relaksiralo samo pitanje refinansiranja našeg javnog duga", zaključio je Žugić.

RTCG

Portal Analitika