Društvo

Održana promocija upisa u osnovnu školu za manjinske narode i RAE populaciju

Generalni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete mr Marash Dukaj posjetio je danas Nikšić gdje je razgovarao sa roditeljima djece dorasle za upis u prvi razred osnovne škole kako bi im ukazao na značaj školovanja i način upisa u prvi razred.
Održana promocija upisa u osnovnu školu za manjinske narode i RAE populaciju
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Pored Dukaja sa roditeljima su razgovarali i Sokolj Beganaj, savjetnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, kao i Slavko Milić iz Uprave policije, a prisutni su bili i predstavnici Centra za romsku inicijativu i Zavoda za školstvo.

Dukaj je roditeljima objasnio koje korake treba da preduzmu kako bi upisali dijete u prvi razred osnovne škole.

On je rekao da Ministarstvo prosvjete stvorilo dobre uslove za uključenje u obrazovni sistem djece RE populacije, kojima sticanje znanja i vještina otvara vrata tržišta rada zbog čega im obrazovanje mora biti prioritet.

Dukaj je apelovao na roditelje ističući da ne smiju dozvoliti da djeca odustanu od školovanja i da se od njih očekuje da u procesu školovanja budu podrška djeci, kojoj integracija u obrazovni sistem i  crnogorsko društvo pruža razne mogućnosti.

Sokolj Beganaj, savjetnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava kao pripadnik Romske zajednice kroz lično iskustvo je predstavio koliko je važna istrajnost u školovanju. On je ukazao na to da država čini sve kako bi se RE populacija integrisala u društvo i kako bi se djeca socijalizovala i naglasio da roditelji imaju ključnu ulogu u tom procesu.

U okviru današnjeg sastanka roditeljima je održao prezentaciju i Slavko Milić iz Uprave policije na temu mjera koje prema Zakonu o prekršajima preduzima policija u slučajevima zanemarivanja djeteta u koje spada i zabrana školovanja djeci od strane roditelja. On je kroz iskustva Uprave policije pokušao da ukaže roditeljima na važnost neprepuštanja djece ulici i apelovao na njih da prihvate odgovornost za budućnost svoje djece koja je direktno uslovljena školovanjem.

Portal Analitika