Crna hronika

DAN: Detalji nagodbe Marovića i Specijalnog tužilaštva o sporazumnom priznanju krivice

Sve­to­zar Ma­ro­vić pre­go­va­ra sa Spe­ci­jal­nim dr­žav­nim tu­ži­la­štvom o skla­pa­nju spo­ra­zu­ma o pri­zna­nju kri­vi­ce, pre­ma ko­jem će ro­bi­ja­ti ukup­no če­ti­ri go­di­ne zbog vo­đe­nja vi­še ne­za­ko­ni­tih po­slo­va u Bu­dvi ko­jim je op­štin­ski bu­džet ošte­ćen za vi­še de­se­ti­na mi­li­o­na eura, objavio je "Dan".
DAN: Detalji nagodbe Marovića i Specijalnog tužilaštva o sporazumnom priznanju krivice
Portal AnalitikaIzvor

Ma­ro­vić je tim po­vo­dom sa­slu­šan mi­nu­log pet­ka, ka­da mu je po­nu­đe­no da dvi­je go­di­ne ka­zne od­slu­ži u spu­škom za­tvo­ru, a dvi­je u kuć­nom pri­tvo­ru, od­no­sno u pro­sto­ri­ji za sta­no­va­nje. Ka­ko „Dan” sa­zna­je, Ma­ro­vić je do­bio vi­še po­nu­da, za ko­je mu je tu­ži­la­štvo osta­vi­lo rok da se iz­ja­sni, na­kon če­ga je vra­ćen u is­tra­žni za­tvor. Interesantno je da mu je ponuđeno, između ostalog, dvije godine izdržavanja kazne u kući, ako se zna da je zakonom regulisano da ta kazna ne može biti duža od šest mjeseci. Jedan od branilaca u ovom postupku pojasnio je da se Marović pominje u više od 20 predmeta, te da postoji mogućnost da se radi o zbirnoj kazni, odnosno da mu može biti izrečena kazna robije u kući po šest mjeseci u više predmeta, a kada se saberu kazne iz više presuda on može dobiti dvije ili više godina zatvora.
Po­što to­kom fi­nan­sij­ske is­tra­ge ni­je do­ka­za­no da Ma­ro­vić po­sje­du­je imo­vi­nu sum­nji­vog po­ri­je­kla, naj­vje­ro­vat­ni­je ne­će mo­ra­ti da vra­ća no­vac od ne­za­ko­ni­tih rad­nji za ko­je se te­re­ti.
Ma­ro­vić je već po­la go­di­ne u pri­tvo­ru, ta­ko da mu, uko­li­ko sta­vi pot­pis na do­go­vor sa tu­ži­la­štvom, osta­je da u spu­škom za­tvo­ru od­slu­ži još go­di­nu i po ro­bi­je. Pre­o­sta­le dvi­je go­di­ne od­slu­ži­će u kuć­nom pri­tvo­ru, ko­ji ne­će smje­ti da na­pu­sti osim u iz­u­zet­nim okol­no­sti­ma ko­je su pro­pi­sa­ne za­ko­nom. 
Tu­ži­la­štvo ni­je tra­ži­lo da Ma­ro­vić no­si na­no­gi­cu ka­ko bi kon­tro­li­sa­lo nje­go­vo kre­ta­nje.
Uhap­še­ni funk­ci­o­ner DPS-a oka­rak­te­ri­san je u is­tra­zi Spe­ci­jal­nog dr­žav­nog tu­ži­la­štva kao vo­đa kri­mi­nal­ne gru­pe ko­ja je ne­za­ko­ni­tim rad­nja­ma u vi­še pro­je­ka­ta u Bu­dvi na­ni­je­li vi­še­mi­li­on­sku šte­tu lo­kal­nom bu­dže­tu. Ipak, na te­ret mu ni­je sta­vlje­no kri­vič­no dje­lo or­ga­ni­zo­va­nje kri­mi­nal­ne gru­pe, već sa­mo zlo­u­po­tre­ba slu­žbe­nog po­lo­ža­ja pu­tem pod­stre­ka­va­nja iz­vr­še­nog na or­ga­ni­zo­van na­čin.
Ma­ro­vić je u po­sled­njih mje­sec da­na vi­še pu­ta pri­vo­đen u Spe­ci­jal­no dr­žav­no tu­ži­la­štvo ka­ko bi pre­go­va­rao o spo­ra­zum­nom pri­zna­nju kri­vi­ce. Pre­ma sa­zna­nji­ma „Da­na”, on je jed­no vri­je­me ka­te­go­rič­no od­ba­ci­vao po­nu­de tu­ži­la­štva, da bi na kra­ju ipak pri­stao na pre­go­vo­re. To­kom na­red­nih da­na oče­ku­je se pre­ci­zi­ra­nje do­go­vo­ra i pot­pi­si­va­nje spo­ra­zu­ma, ko­ji će po­tom bi­ti pro­sli­je­đen pod­go­rič­kom Vi­šem su­du na ovje­ru.
Ma­ro­vić se te­re­ti da je zlo­u­po­tri­je­bio po­lo­žaj pri­li­kom vi­še pro­je­ka­ta u me­tro­po­li cr­no­gor­skog tu­ri­zma. (Dan)

Portal Analitika