Društvo

Održana peta sjednica Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost

U prostorijama Ministarstva nauke, danas je održana V sjednica Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost, kojom je predsjedavala prof. dr Vesna Maraš, predsjednica Savjeta.
Održana peta sjednica Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na samom početku sjednice Savjeta urađena je analiza realizovanih aktivnosti u periodu između dvije sjednice, među kojima je istaknuta veoma uspješna posjeta ministarke nauke, prof. dr Sanje Vlahović Sjedninjenim  Američkim Državama.

Kao značajan dio aktivnosti Ministarstva nauke prezentovani su i završni radovi na rekonstrukciji zgrade Doma vojske, za potrebe Inovaciono preduzetničkog centra „Tehnopolis“ u Nikšiću, ali i istaknuti naredni koraci u realizaciji ovog projekta.

U duhu obilježavanja jubileja 10 godina nezavisnosti Crne Gore, predsjednik i članovi Savjeta imali su priliku da se upoznaju sa razvojem nauke i naučnoistraživačke djelatnosti u Crnoj Gori u prethodnih 10 godina, čiji rezultati su mjerljivi u međunarodnim okvirima. Stepen razvoja postignut je realizacijom tri strateška cilja i to: Razvoja naučnoistraživačke zajednice u Crnoj Gori, jačanjem bilateralne i multilateralne saradnje i saradnjom naučnoistraživačke zajednice sa privredom.

Razvoj naučno-istraživačke zajednice u Crnoj Gori u domenu institucionalnog okvira, značajno je unaprijeđen povećanjem broja naučnih ustanova sa 22  u 2006. godini, na 58 u 2016. godini. Takodje, značajno veći stepen razvoja sistema nauke, istraživanja i inovacija, postignut je povećanjem ulaganja države u ovu djelatnost i kao primjer navedeno je povećanje ulaganja u budžetu Ministarstva nauke, koji je sa 1,6 mil. € u 2011. godini dostigao nivo povećanja u 2016. godini na skoro 7 mil. €.

Među temama koje su bile u fokusu današnjeg zasijedanja bilo je razmatranje i usvajanje strateškog dokumenta  “ERA Mapa puta za Evropski istraživački okvir”, koji je dobio jednoglasnu podršku predsjednika i članova Savjeta, i koji će biti upućen Evropskoj Komisiji. Nacionalna Mapa puta za Evropski istraživački prostor (ERA) je dokument koji opisuje na koji način će Crna Gora implementirati aktivnosti u okviru identifikovanih oblasti ( takozvanih ERA prioriteta) koje će dati doprinos uspostavljanju snažnog istraživačkog prostora.

Najveći dio sjednice svakako je bio je posvećen planiranju aktivnosti Savjeta za naredni period, gdje je usvojen model saradnje i plan budućih posjeta institucijama koje su dobitnici velikih istraživačih grantova putem INVO/HERIC projekta. 

Portal Analitika