Region

"Politiko": Pet pouka izbora u Srbiji

"Izborna kocka" isplatila se lideru SNS Aleksandru Vučiću, koji se vraća na vlast ubjedljivom pobjedom, ocjenjuje danas američki portal "Politiko" i navodi pet glavnih pouka koje se mogu izvući iz prijevremenih izbora, od toga da Srbija ostaje na putu ka EU, do jačanja nacionalista koji se vraćaju u parlament.
"Politiko": Pet pouka izbora u Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

Zaključak broj jedan je da se put Srbije ka EU nastavlja, budući da je više od 85 odsto glasova otišlo strankama koje javno zagovaraju članstvo u EU, piše Politiko.

Premda ovo nije bio "referendum o EU", kako su ga neki nazvali, jasno je da politički konsenzus u zemlji ide u prilog članstvu u Uniji, navodi se u tekstu.

S vladajućom koalicijom, koja se sprema da uzme 60,5 odsto glasova Vučić ima jasan mandat da približi Srbiji EU, a to, kako dodaje “Politiko”, uključuje i "normalizaciju odnosa sa Prištinom, premda priznavanje nezavisnosti srpske pokrajine još nije na stolu, i pravosudne i ekonomske reforme.

Regionalno, zbog ambicije da uđe u EU i želje za bliskim odnosima sa Njemačkom, Beograd vjerovatno neće htjeti da "pravi probleme", premda će biti povremenih čarki, naročito sa Hrvatskom.

Put Srbije u EU, međutim, pun je prepreka, navodi američki portal, podsjećajući na odluku Hrvatske da blokira pregovore Srbije u nekim područijma i "vječni problem Kosova", koji "čak ni sve članice EU ne priznaju kao nezavisnu državu".

Srbija je uz to suočena i sa neprijateljskom klimom u EU, gdje nedavni holandski referendum protiv trgovinskog sporazuma sa Ukrajinom pokazuje da među postojećim članicama nema mnogo volje za širenjem.

Ostatak Unije je zaokupljen krizama od Bregzita do migranata i evrozone, zbog čega je Srbija na dnu briselske liste prioriteta, navodi portal.

Druga pouka je da su nacionalisti dobili na snazi, piše Politiko podsjećajući da Šešeljeva SRS ne samo da se vratila u parlament nego će izgleda biti i glavna opoziciona stranka u skupštini.

"To radikalima daje parlamentarnu platformu za retoriku protiv EU i susjeda Srbije", ocjenjuje portal.

Mjesto u parlamentu će izgleda dobiti i konzervativna Demokratska partija Srbije i Dveri, navodi “Politiko”, primijećujući da DSS, koja je nekada bila umjerena proevropska konzervativna partija i dio pokreta protiv Miloševića, sada predvodi Sanda Rašković Ivić, poznata kao "srpska Marin Lepen" i protivi se ulasku Srbije u EU, dok su Dveri "otvoreno homofobni" pokret.

Treća pouka tiče se mandata za sprovođenje reformi, piše “Politiko” navodeći da domaći kritičari i neke diplomate kažu da je Vučih obećao mnogo, a ispunio malo tokom prve dvije godine kao premijer, uprkos tome što je imao ogromnu većinu.

Sada kada mu je mandat obnovljen ima političkog prostora da ispuni obećanja, a to uključuje privatizaciju državnih preduzeća poput Telekoma i rudarskog kompleksa, smanjenje preglomazne administracije i znatno poboljšanje pravosudnog sistema i vladavine prava.

"To će podrazumijevati razračunavanje sa ušančenim interesima, ali je od ključnog značaja za kapacitet Srbije da iskoristi svoju prednost u pogledu lokacije, cijene, trgovinskih veza i privuče ozbiljnija strana ulaganja" ocjenjuje se u tekstu.

Četvrta tačka na koju se osvrće “Politiko” je da Vučićeva vlast podstiče strahovanja od autoritarizma.

Ipak, činjenica da su strani mediji o ishodu izbora izvjestili kao o pobjedi proevropskog reformatora, a ne autoritarnog populističkog nacionalista je znak koliko je dobro sprski premijer, nekadašnjih saveznik Slobodana Miloševića, dobro izgradio svoj imidž, ocjenjuje portal.

Vučić je, kako se podsjeća, dobio međunarodni aplauz za poteze sa Kosovom i zbog humanog upravljanja izbjegličkom krizom, ali mnogi u Srbiji na njega gledaju sa mnogo više skepticizma.

Protivnici ga optužuju da suzbija medijske slobode i potkopava vladavinu zakona, te da se neke kompanije bliske stranci bogate, piše “Politiko”.

Peta pouka je da su liberalne opozicione stranke potisnute na margine, navodi ovaj portal uz ocjenu da je, baš kao i u Mađarskoj i Poljskoj, srpska umjerena opozicija podijeljena i slaba pred partijskom mašinerijom vladajuće koalicije.

Tri odvojene liberalne grupacije su ušle u parlament, od kojih je jedna alijansa triju stranaka, ali je svaka od njih osvojila samo između pet i šest odsto glasova, primijećuje “Politiko”, koji navodi da cijepanje DS podriva opoziciju Vučiću.

Jedno od iznenađenja, piše portal, jeste uspjeh "Dosta je bilo" na čijem je čelu bivši tehnokratski ministar ekonomije Saša Radulović koji "kanališe gnušanje" prema srpskoj političkoj eltiti.

"Ali, sve ovo znači da Vučićeva vlast neće biti mnogo ugrožena u naredne četiri godine", zaključuje “Politiko”.

Izvor: blic.rs

Foto: V.Lalić/RAS Srbija

Portal Analitika