Turizam

Glavni grad nagrađen za dugoročno opredjeljenje za održivi turizam

Evropska komisija nagradila je grad Podgoricu za dugoročno opredjeljenje za održivi turizam, na prvoj zajedničkoj dodjeli nagrada ETIS i Accesible Tourism Awards, koja je bila odžana u Briselu, u petak, 22. aprila, gdje su Glavni grad i Crna Gora predstavljeni kroz promotivni spot, kao turistička destinacija sa brojnim potencijalima.
Glavni grad nagrađen za dugoročno opredjeljenje za održivi turizam
Portal AnalitikaIzvor

Direktorica TO Podgorica, Tatjana Popović, tom prilikom je izrazila zadovoljstvo zbog dobijene nagrade.

„Ponosni smo na činjenicu da se Podgorica našla u grupi sa 12 evropskih destinacija, koje su odabrane kao najbolje. Ova nagrada je veliki podstrek i motivacija, kako za nas u Glavnom gradu, tako i za cijelu Crnu Goru, koja se sve više razvija kao održiva i visokokvalitetna turistička destinacije. U isto vrijeme ovo priznanje nas dodatno obavezuje da opravdamo očekivanja turista kojih je iz godine u godinu sve veći broj i nastavićemo odgovorno i predano da radimo na tom planu u narednom period”, kazala je ona.

Nagrade odaju priznanje izvanrednim dostignućima destinacija koje su, među ostalima, učestvovale u dvogodišnjem pilot projektu Evropskog sistema pokazatelja za turizam ETIS.

„ETIS namjerava da stvori jasne standarde koji nam pomažu da definišemo šta stvarno znači održivi turizam na mjerljiv način. Ove pobjedničke destinacije su učinile da turizam radi za lokalne zajednice, kao i za posjetioce, donoseći finansijske i kulturne koristi istovremeno minimalizujući društvene i ekološke uticaje“, rekao je Luigi Cabrini, predsjedavajući Globalnog savjeta za održivi turizam u Svjetskoj turističkoj organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO).

U ETIS-ovoj pilot fazi projekta učestvovalo je preko 100 destinacija kako bi pomogle da se razvije standardizovan evropski pristup ocjenjivanju i kontroli dostignuća u upravljanju održivim i pristupačnim turizmom.

Portal Analitika