Društvo

Delegacija Ustavnog suda boravila u studijskoj posjeti u SAD

Delegacija Ustavnog suda Crne Gore na čelu sa predsjednicom Desankom Lopičić boravila je u studijskoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama (države: Nju Jork, Delaver, i Vašington D.C) u cilju razmjene iskustava sa sudijama i državnim zvaničnicima te države.
Delegacija Ustavnog suda boravila u studijskoj posjeti u SAD
Portal AnalitikaIzvor

Delegaciju Ustavnog suda primio je predsjednik Vrhovnog suda SAD-a,  Džon G. Roberts. Lopičić je tokom razgovora sa Robertsom ukazala na bitne karakteristike crnogorskog pravnog sistema i evropsko kontinentalnog modela ustavnog sudstva u Crnoj Gori. Istaknuta je važna uloga ustavnih sudova odnosno vrhovnih sudova koji u nacionalnom okviru imaju ulogu vrhovnog interpretatora Ustava.

2504ustavni3

- Tokom posjete SAD-u delegacija Ustavnog suda Crne Gore je razmjenila iskustva i sa sudijama federalnih i državnih sudova, tužiocima i drugim zvaničnicima o pitanjima od značaja za efikasan pravni sistem. U Nju Jorku delegacija Ustavnog suda Crne Goresastala se sa sudijom Apelacionog suda Sjedinjenih Američkih Država za drugi okrug Robertom D. Sakom- saopšteno je iz Ustavnog suda.

2504ustavni2

U državi Delaver, delegacija se sastala sa Čarlsom M. Oberlijem, tužiocem Sjedinjenih Američkih Država i sa Pol. R. Valasom sudijom Višeg suda okruga Nju Kastel. Crnogorska delgacija je u Doveru prisustvovala raspravama u predmetima koji se vode predVrhovnim sudom države Delaver. Posjeta Doveru, završena je prijemom kod guvernera države Delaver, Džeka Alana Markela.

U Vašingtonu crnogorska delegacija je posjetila Apelacioni sud Okruga Kolumbija i sastala se sa predsjednikom tog suda Erikom T. Vašingtonom i sudijom Anom Blakburn Rigsbi.

Posjeta  Sjedinjenim Američkim Državama završena je sastancima  u Ministarstvu vanjskih poslova SAD u Vašingtonu, sa Hojt Brajan Ji-om, zamjenikom pomoćnika sekretara za evropske i evro-azijske poslove i Džejmsom A. Volš-em, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara u Birou za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona.

Posjetu je organizovala Ambasada SAD u Podgorici - Biro za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL), u periodu od 9. do 18. aprila 2016. godine.

Portal Analitika