Abiznis

MORT: Što hitnije zaposliti 8 građevinskih inspektora

Zbog obimnosti posla neophodno je što hitnije zaposliti još 8 građevinskih inspektora, navodi se u godišnjem izvještaju o radu Ministarstva održivog razvoja i turizma.Portal Analitika prenosi djelove ovog dokumenta koji se tiču rezultata rada građevinske inspekcije. U ovoj inspekciji zaposleno je svega tri inspektora koji su tokom prošle godine podnijeli svega tri krivične prijave.
MORT: Što hitnije zaposliti 8 građevinskih inspektora
Portal AnalitikaIzvor

U toku 2015. godine, inspekciji za građevinarstvo je dostavljeno 727 građevinskih dozvola izdatih od strane nadležnih sekretarijata opština i Ministarstva održivog razvoja i turizma u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata. Odsjeku za građevinsku inspekciju je u toku 2015. godine upućeno 416 inicijativa za vršenje inspekcijskog nadzora i 409 prijava početka izvođenja radova na osnovu izdate građevinske dozvole. Inspektori Odsjeka inspekcije za građevinarstvo su u navedenom periodu izvršili 583 inspekcijska pregleda, od čega je 195 sa ukazivanjem na utvrđene nepravilnosti. Sačinjeno je 583 zapisnika, donešeno 15 rješenja o zabrani građenja, 6 rješenja o rušenju i 7 rješenja o probnom radu. U odnosu na donešena rješenja o rušenju, sprovedeno je jedno administrativno izvršenje rješenja . U skladu sa zakonom, investitori su u 10 slučajeva sami izvršili rušenje dijelova objekta i usaglašavanje izvedenih radova sa revidovanim glavnim projektom. U skladu sa ZUP – om, donešeno je 14 zaključaka, od čega su 3 zaključka donešena na osnovu zahtjeva o odlaganju izvršenja do rješavanja po žalbi, podnešenog uz žalbu drugostepenom organu, 8 zaključaka o obustavi vođenja upravnog postupka nakon izvršenog usklađivanja radova sa revidovanim glavnim projektom i građevinskom dozvolom i otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, 2 zaključka o prekidu postupka do rješavanja predhodnog pitanja i 1 zaključak o nenadležnosti. Na 6 rješenja inspektora za građevinarstvo su izjavljene žalbe drugostepenom organu. Ministarstvo je drugostepenim rješenjima odbilo žalbe i potvrdilo 6 prvostepenih rješenja. Upravnom sudu je podnešena 1 tužba na rješenje drugostepenog organa. Odlučujući po tužbi, Upravni sud je tužbu odbio i potvrdio rješenje drugostepenog organa. U toku 2015. godine su podnešena 54 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i 1 prekršajni nalog u iznosu od 500 € , kao i 3 krivične prijave.

Prekršajni zahtjevi: Prekršajni zahtjevi su podnešeni na osnovu različitih zakonskih ovlašćenja i to: Protiv investitora a na osnovu neprijavljivanja radova 14 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, 3 zahtjeva zbog nepostavljanja table, 2 zahtjeva zbog neposjedovanja licence, 13 zahtjeva i jedan prekršajni nalog zbog korišćenja objekta bez upotrebne dozvole, 9 zahtjeva protiv izvođača radova i odgovornog izvršnog direktora zbog neposjedovanja gradilišne dokumentacije, 1 zahtjev zbog neobezbijeđenja gradilišta, 11 zahtjeva na osnovu Zakona o inspekcijskom nadzoru i 1 zahtjev na osnovu odstupanja pri izvođenju od standarda građenja . Inspekcija za građevinarstvo je saglasno zakonskim propisima, odgovorila na 234 podneska - inicijative, dok je 146 podnesaka koji nijesu u nadležnosti ove inspekcije proslijeđeno drugim organima. U inspekciji za građevinarstvo su u toku 2015. godine , zaposleni glavni građevinski inspektor i 3 inspektora za građevinarstvo. Problemi u radu ove inspekcije su nemogućnost tri inspektora za građevinarstvo i glavnog građevinskog inspektora, obzirom na broj primljenih inicijativa, prijava građenja i izdatih građevinskih dozvola, kao i zakonskih ovlaštenja definisanih Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, a u vezi sa kompleksnošću inspekcijskih kontrola, da preduzmu sve Zakonom predviđene mjere na željen način.

Na sjeveru samo jedan inspektor: U svim opštinama sjeverne regije inspekcijski nadzor vrši jedan građevinski inspektor, glavni građevinski inspektor u opštinama Bar, Ulcinj i Petrovac i dva inspektora za Podgoricu, Cetinje, Danilovgrad i Budvu, dok za Tivat, Kotor, Herceg Novi i Nikšić nema zaposlenih inspektora, tako da inspektori zbog velikog broja inicijativa, zahtjeva za kontrolu upućenih od strane policije i tužilaštva, kao i građana i nevladinih organizacija a koji su upućeni iz svih krajeva Crne Gore, među kojima se najveći broj njih odnosi na primorje i Podgoricu, ne mogu iste odraditi u zakonskom roku. Broj službenih vozila u Odsjeku za građevinsku inspekciju je 3, odnosno jedan građevinski inspektor je bez službenog vozila. U vezi sa kontinuiranim osposobljavanjem inspektora za građevinarstvo, inspektori su učestvovali na seminarima vezano za Zakon o opštem upravnom postupku, kao i seminarima: kancelarijsko poslovanje, postupak ocjenjivanja državnih službenika i namještenika, rukovođenje organizacionim jedinicama, inspekcijski nadzor, predstavljanje novog upravnog postupka, prekršajni postupak, zaštita podataka o ličnosti, izrada i donošenje zakona. Glavni građevinski inspektor je učestvovao u radu radne grupe za izradu Akcionog plana o ispunjavanju obaveza iz člana 34-36 UFEU, kao i član je koordinaciionog tijela za tržišni nadzor . U organizaciji rada inspekcije prioritet je postupanje po inicijativama građana, nevladinih organizacija, Uprave policije i organa sudstva i tužilaštva.

“Zbog svega toga nijesmo u mogućnosti da postupimo po značajnom broju uredno prijavljenih “prijava građenja” od strane investitora odnosno izvođača i izvršimo inspekcijski nadzor objekata u izgradnji. Posljedica navedenog je, uslovno rečeno, nedovoljno poštovanje zakona od strane učesnika u izgradnji, što otvara prostor za nepoštovanje tehničke dokumentacije, rad nelicenciranih izvođača kao i nelicenciranih privrednih subjekata i inženjera koji vrše nadzor nad izgradnjom objekata, ugrađivanje neatestiranih građevinskih materijala i druge nepravilnosti u građenju objekata. Neblagovremeno postupanje po prijavama građenja i kasno utvrđivanje odstupanja od projektom predviđenih radova mogu usloviti donošenje rješenja o zabrani odnosno rušenju u odmakloj fazi građenja, kada je izvršenje tih rješenja složeno i iziskuje velika materijalna sredstva”, zaključuje se u dokumentu.

 

P.Z.

Portal Analitika