Politika

Bojkot neuspješna strategija: Koga nema bez njega se može

Izbori u Tivtu pokazali su da stranke koje su se i ovoga puta odlučile na bojkot izbora nijesu izvukle pouke iz nekih sličnih ,,akcija“ iz nedavne prošlosti.
Bojkot neuspješna strategija: Koga nema bez njega se može
Portal AnalitikaIzvor

Nedavne lokalne izbore u Tivtu bojkotovali su Demokratski front, Demos, Demokrate i Gra- đanski pokret URA - jedan broj političkih partija koje imaju predstavnike u državnom parlamentu. Međutim, uprkos bojkotu, kako podsjeća Pobjeda, na izbore je izašlo rekordnih 70 odsto biračkog tijela. Demokratska partija socijalista je osvojila apsolutnu vlast u ovoj primorskoj opštini i u odnosu na prethodne izbore značajno uvećala snagu. Sa podrš kom od skoro 45 odsto od izašlih birača Demokratska partija socijalista je osvojila apsolutnu vlast, jer je od 34 mandata u parlamentu Tivta osvojila 17.

Izbori u Tivtu pokazali su da stranke koje su se i ovoga puta odlučile na bojkot izbora nijesu izvukle pouke iz nekih sličnih ,,akcija“ iz nedavne prošlosti.

Slično se desilo i na lokalnim izborima za gradonačelnika Kotora, koji su održani 8. novembra 2009. godine. Tada su tri najjače opozicione partije u Crnoj Gori

- Socijalistička narodna partija, Nova i Pokret za promjene odlučili da bojkotuju izbore. Najavljivali su da će te godine biti još sličnih poteza prilikom izbora za odbornike Skupštine opštine Cetinje 22. novembra, a za odbornike SO Mojkovac 6. decembra. Zanimljivo je da je ovu ideju o napuštanju institucija sistema i bojkotu svih budućih izbora, na svom internet blogu, opoziciji prvo preporučio Slavko Perović, bivši lider Liberalnog saveza Crne Gore. Razlog za bojkot je, prema njihovim rije- čima, bio što ,,vladajuća koalicija godinama pobjeđuje zloupotrebom državnih resursa i uz direktno učešće bezbjednosnih službi i kriminalnih organizacija“.

- Bojkot lokalnih izbora je prvi korak. Ako uspijemo da bojkotujemo izbore u ova tri grada, neophodno je da napravimo širi front koji bi imao viši politički cilj. To ne može opozicija sama, za to je potrebna sva crnogorska demokratska javnost i razumijevanje međunarodne javnosti - najavio je tada realizaciju ove ideje lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Dugo su opozicione vođe pregovarale. Razgovarali su na tu temu čak i sa predsjednikom države i upozorili ga - ,,ako se stanje ne popravi“ odlučno idu u bojkot. Međutim, priča o bojkotu izbora završila se tako što je opozicija bojkotovala izbore u Kotoru, dok su na Cetinju snage sa vladajućom koalicijom odmjerile Socijalistička narodna partija i Narodna stranka. SNP je na najvećem iskušenju bila u Mojkovcu, gradu u kojem je na prethodnim lokalnim izborima 2005. osvojila 14 mandata i uz pomoć SNS-ova dva odbornika imala većinu u Skupštini opštine.

 Zbog toga je SNP iskočila iz razgovora o bojkotu i odlučila da nastupi na ovim izborima. Tako su lokalne izbore u Mojkovcu bojkotovali, pored Pokreta za promjene, i Nova srpska demokratija i Demokratska srpska stranka. U Kotoru kandidatkinja DPSa Marija Ćatović ubjedljvo je pobijedila protivkandidata iz Liberalne partije Crne Gore Andriju Popovića. Dio opozicije je smatrao bojkot uspješ- nim jer je izlaznost bila oko 42 odsto upisanih birača. Međutim, pobjednik je vladao narednih pet godina.

 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika