Abiznis

POTPISAN SPORAZUM: Sarađivaće crnogorski i slovenački privrednici

Predstavnici privrednih komora Crne Gore i Slovenije potpisali su Sporazum o poslovnoj saradnji, koji bi trebalo da doprinese promociji i razvoju ekonomskih odnosa, podsticanju prekograničnih i jačanju tradicionalnih veza.
POTPISAN SPORAZUM: Sarađivaće crnogorski i slovenački privrednici
Portal AnalitikaIzvor

Iz Privredne komore (PKCG) je saopšteno da Sporazum, koji je potpisan neposredno uoči foruma privrednika Crne Gore i Slovenije, predviđa razmjenu informacija o aktivnostima i iskustvima značajnim za poslovnu saradnju.

Potpredsjednik PKCG, Ivan Saveljić, kazao je da je uvjeren da će forum privrednika dvije zemlje i potpisivanje Sporazuma označiti početak plodne saradnje sa Zanatsko-preduzetničkom komorom Slovenije.

"Kroz tu saradnju će naše privrede, u čijoj su osnovi mala i srednja preduzeća, lakše prepoznavati i koristiti mogućnosti i potencijale za to", rekao je Saveljić na forumu koji su u organizovale dvije komore u saradnji sa slovenačkom Ambasadom u Podgorici.

On je dodao da forum privrednika u Podgorici, kao i takvi skupovi koji su ranije organizovani, svjedoče o povezanosti preduzeća i naporima koji obje strane ulažu da se privredni potencijali što bolje iskoriste.

Saveljić je kazao i da je slovenački kapital prisutan u preko 100 preduzeća i svim investicionim fondovima u Crnoj Gori.

"Slovenački investitori prisutni su već od najranijih faza tranzicije i privatizacije crnogorske privrede i u tom periodu su imali, a i sada imaju, važnu ulogu u stvaranju imidža naše zemlje kao stabilne i sigurne destinacije za investitore", rekao je Saveljić.

On smatra da su iskustva Slovenije u procesu ekonomske tranzicije i pristupanja EU dragocjena za Crnu Goru i njene integracione procese, kao i da bi bilo dobro učiti na slovenačkim dostignućima i inovativnim rješenjima, koja doprinose razvoju.

Predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore Slovenije, Branko Meh, ocijenio je da je Sporazum veoma bitan za obje asocijacije privrednika i da je riječ o modelu saradnje koju već baštine sa brojnim evropskim komorama.

"Važno je da na forumu crnogorski privrednici nađu slovenačke partnere i prilike za poslovanje, pa i zajedničko učešće na trećim tržištima. Želim da Crna Gora što prije postane članica EU i da partnerski poslujemo u jednoj velikoj zajednici", saopštio je Meh.

Na forumu je predstavljena investiciona klima, kao i projekti u Crnoj Gori.

Kompanija Roto, pionir u proizvodnji polietilenskih proizvoda u Evropi, predstavila je asortiman, dok je porodična fabrika Oblak prezentovala inovativne materijale iz oblasti proizvodnje betonskih pločnika, ivičnjaka, potpornih i elemenata za komunalnu namjenu, blokova i transportnog betona.

[ Mina business ]

Portal Analitika