Zanimljivosti

Kako da lako i uspješno obojite zidove

Dosadio vam je dugogodišnji izgled dnevnog boravka, ali svjesni ste da nemate dovoljno novca za novu sjedeću garnituru, komodu ili tepih? Ipak, nešto biste promijenili - barem kako biste izbjegli interijersku monotoniju.
Kako da lako i uspješno obojite zidove
Portal AnalitikaIzvor

Zašto ne biste obojili zidove, bilo da je riječ o dnevnoj, spavaćoj sobi ili kuhinji? Uložite li malo volje, truda i vremena, ne morate nužno stan da prepustite majstorima, već cijeli posao možete da odraditi i sami, što je finansijski isplativije, a vaš stan će itekako dobiti potrebnu svježinu. Odaberite boje koje vam odgavarju, ali ne kombinujte više od tri. Imajte na umu da zidove morate dobro da pripremite. Sve što trebate da znate o pripremnim radnjama i kako da nanosite boje, sažeto je u samo pet koraka.

Izmjerite površinu: Da biste znali koliko vam je boje potrebno, izmjerite površinu koju planirate da bojate. Na osnovu tih mjerenja prodavci u trgovinama znaće koliko vam je boje potrebno. Prilikom kupovine morate da znate da su najjeftnije boje nekvalitetne, a cijena zavisi i od toga da li kupujete perivu ili neperivu boju. Kanta od 15 litara (što je dovoljno za 60 do 80 kvadrata zida) kvalitetne perive boje košta oko 100 eura, a neperive 20 eura. Boje razrjeđujte prema propisanim uputstvima konkretnog proizvođača. Pripremite boju odjednom, inače vam se može dogoditi da kasnije dobijete različite nijanse.

Pribor za rad: Osim boje, potrebni su manji i veći valjak, ručka za regulaciju dužine, mrežica za cijeđenje valjka, četka za uglove, krep-traka, masa za fuge, a po potrebi i stube, gladilica, glet masa, staklena mrežica, špatula i brus-papir. Za zaštitu namještaja i poda potrebna je folija ili stari čaršavi.

Zaštitite prostor: Prije bojenja potrebno je isprazniti namještaj i pažljivo ga pomjeriti prema sredini prostora ili prenijeti u drugu prostoriju. Pazite da ne oštetite pod: koristite dasku s točkićima ili pod prekrijte kartonom. Pod prekrijte folijom, a namještaj starim čaršavom. Možete i starim novinskim papirom, ali njega morate dodatno da fiksirate ljepljivom trakom, jer je lagan i lako može da se pomjeri. Naravno, sklonite i tepih. Sve otvore, utičnice i prekidače zaštitite krep-trakom. Rasvjetna tijela uklonite ili ih omotajte plastičnom kesom učvršćenom krep-trakom. Odmah nakon bojenja uklonite trake, prije nego što se boja osuši, jer bi inače mogao da se skine i dio boje sa zida.

Sanirajte oštećenja: Da bi bojenje uspjelo, zidovi moraju da budu ravni, čisti i suvi jer će u protivnom ostati mrlje od vlage, masnoće i prašine. Prije svega morate dobro da namočite zid kako biste što lakše ostrugali staru boju, koristeći gladilicu (ili brus-papir). Ako se stara boja ne ljušti ili ne puca, struganje nije neophodno, već je dovoljno zid oprati vodom s malo deterdženta, i prebrisati krpom namočenom u hladnu vodu kako bi se upila sapunica. Ako na zidu, pak, ima oštećenja - rupica od šrafova za sat ili sliku, zakrpajte ih masom za fuge. Ako su oštećenja veća, potrebno je gletovanje: smjesa od glet mase i vode ne smije da bude ni prerijetka ni pregusta. Tom smjesom ispunite pukotinu u zidu, zatim nalijepite staklenu mrežicu tako da prelazi i na dio neoštećenog zida pa još jednom nanesite smjesu i ostavite da se osuši. Osušenu masu izbrusite brus-papirom.

Počnite od plafona: Važno je da su kante i valjak uvijek čisti i suvi prije upotrebe. Koristite i mrežicu za cijeđenje valjka i nikad valjak ne umačite cijeli u kantu s bojom. Prije bojenja poželjno je površine premazati akrilnom impregnacijom kako bi se stvorio zaštitni sloj i otklonila površinska prašina. Uvijek prvo bojijte plafon. Zašto? Jer će vam u protivnom boja kapati na obojene zidove. Prvo četkom i manjim valjkom obojite spojeve zidova i plafona. Ostatak površine, od sredine prema rubovima, bojite valjkom praveći poteze u obliku slova W dok ne primijetite da na valjku više nema boje. Svaka novonamazana površina na jednom dijelu mora prekriti prethodnu - na taj način ćete izbjeći fleke. Ako ste počeli da krečite, nemojte stati usred posla. Okrečite cijelu površinu, pa tek onda ostavite da se osuši (pratite upustva proizvođača). Tak kada je prvi sloj potpuno suv, ponovite postupak. Dobro provjetrite prostoriju! Ako pravite linije na zidu, površinu označite krep-trakom, ali koristite libelu kako bi linije bile ravne.

Izvor i foto: Dom&Dizajn/Jelena Kovačević/Shutterstock

Portal Analitika