Košarka

FIBA popušta Euroligi, ali želi dio kolača

Iako se trenutno čini da rat između FIBA Evrope i Eurolige ne jenjava, do primirja bi moglo da dođe narednih dana, prenosi italijanski „Tutosport“.
FIBA popušta Euroligi, ali želi dio kolača
Portal AnalitikaIzvor

Prema pisanju tog medija, narednih dana biće održan vazan sastanak između Eurolige i vladajućeg tijela evropske košarke.

FIBA Evropa je navodno voljna da pusti Euroligu da organizuje dva klupska takmičenja u narednih pet godina – Euroligu i još jedno, po svemu sudeći Eurokup, ali uz jedan uslov.

Ta organizacija nedovno želi da uđe u ECA, organizaciju koja kontroliše komercijalna prava Eurolige i Eurokupa. Razlog za to je jasan – FIBA želi dio kolača, pošto je Euroliga krajem prošle godine potpisala ugovor sa kompanijom IMG, koja je najavila ulaganja od preko 650 miliona eura u to takmičenje u narednih deset godina. 

Rat između FIBA Evrope i Eurolige posljednjih dana poprimio je nove razmjere, pošto je 14 reprezentacija, suspendovano sa Evropskog prvenstva 2017. godine. Nacionalnim timovima je ugroženo i učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, a španski mediji čak prenosi da je FIBA donijela odluku da njihova reprezentacija ne brani srebro iz Londona. 

FIBA Evropa je za narednu sezonu najavila Ligu šampiona, koja će biti pandan Euroligi, kojoj su dali punu podršku, ali su protiv igranja klubova u Eurokupu. Svi savezi čiji klubovi najavili učešće u drugom po rangu evropskom klupskom takmičenju suspendovani su, a iako je rasplet očekivan za ovaj vikend, po svemu sudeći, mogli bismo da ga dobijemo najranije tek sljedeće neđelje.

B92.NET

Portal Analitika