Politika

GALIP: Ne znam da u Crnoj Gori ima kampova ISIL-a

Nemam informaciju da u Crnoj Gori postoje kampovi Islamske države, kazao je za Dan ambasador Turske u Podgorici, Serhat Galip.
GALIP: Ne znam da u Crnoj Gori ima kampova ISIL-a
Portal AnalitikaIzvor

On ističe da, ako postoji većina protiv ulaska u NATO-a, onda države Alijanse nijesu dovoljno pojasnile proces integracija.

- Međutim, koliko sam ja mogao da pratim, broj onih koji podržavaju članstvo u NATO-u svakodnevno raste. Podržavati, kao i ne podržavati članstvo u NATO, demokratsko je pravo - dodao je on.

On ističe da Turska vjeruje da je NATO najuspješniji odbrambeni savez u istoriji i da njegov značaj iz dana u dan raste, te da zbog toga podržavaju članstvo Crne Gore u NATO-u.

Komentarišući informacije da u Crnoj Gori postoje regrutni centri za borce tzv. Islamske države.

- ISIL predstavlja zajedničku prijetnju za mir i bezbjednost u svijetu i da bi se savladao mora se zajednički reagovati. Nažalost, kao i iz mnogih zemalja, tako i iz Crne Gore, ljudi su išli da ratuju u redovima ISIL-a u djelovima zahvaćenim sukobima. Znamo da su se neki od njih vratili, da su neki izgubili svoje živote u Siriji, a da neki još uvijek ratuju na tom području. Međutim, ja nemam informaciju da u Crnoj Gori postoje kampovi ISIL-a. Ako postoji tako nešto, ne sumnjam da će crnogorske bezbjednosne snage to istražiti i da će protiv takvih vrsta struktura efikasno intervenisati. Smatram da je po tom pitanju vrlo važna višestrana lokalna i međunarodna saradnja, razmjena obavještajnih informacija i koordinacija - istakao je Galip.

Izvor i foto: RTCG/Dan

Portal Analitika