Društvo

ŠARKIĆ: Višak naoružanja među najvećim bezbjednosnim rizicima CG

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Šarkić izjavio je u intervjuu Pobjedi da će krajem maja NATO-u zvanično predstaviti dokument - Plan integracije Vojske. Za vrijeme procesa ratifikacije Protokola, koji bi trebalo da traje više mjeseci, Crna Gora će, kako kaže, ostati posvećena jačanju reformi.
ŠARKIĆ: Višak naoružanja među najvećim bezbjednosnim rizicima CG
Portal AnalitikaIzvor

- Što se tiče Ministarstva odbrane, nastaviće se sa razvojem sistema odbrane u cilju dostizanja projektovanih sposobnosti, čime će jedinice Vojske biti u mogućnosti da, zajedno sa saveznicima i partnerima, efektivno izvršavaju dodijeljene zadatke na nacionalnom planu, preuzmu obaveze iz okvira punopravnog članstva u NATO i doprinesu međunarodnom miru kroz učešće u multinacionalnim operacijama vođenim od strane NATO, UN i EU - kaže Šarkić.

Povodom desetogodišnjice nezavisnosti Crne Gore, sagovornik Pobjede kao ključne rezultate ističe "potpunu reformu Vojske Crne Gore koja se ne ogleda samo u ukidanju obaveznog vojnog roka i uvođenja profesionalne vojske, već i kroz promjenu strukture i koncepta Vojske".

- Imajući u vidu da jedan od najvećih bezbjednosnih rizika Crne Gore višak ubojnih sredstava u skladištima Vojske, možemo reći da je danas znatno manji u odnosu na 2006. godinu. Ukupni viškovi ubojnih sredstava koji su na početku integracionog procesa iznosili skoro 11.000 tona, značajno su smanjeni i trenutno se u skladištima Vojske nalazi oko 2.112 tona viškova ubojnih sredstava.

On dalje navodi kako je odlukom Skupštine Crne Gore 2009. godine VCG započela je proces učešća u međunarodnim misijama i operacijama, te da je do danas u misijama učestvovalo 364 pripadnika VCG.

- Upravo učešće u međunarodnim misijama i operacijama u najvećoj mjeri doprinijelo je unapređenju sposobnosti Vojske i učinilo da vojnik Vojske Crne Gore može stati rame uz rame sa vojnikom bilo koje zemlje članice NATO. Vojnici Vojske Crne Gore danas su zajedno sa svojim kolegama iz zemalja NATO u Avganistanu, UN u Liberiji i EU u Somaliji i Maliju, doprinoseći stabilizovanju i bezbjednosti tih država i šireg regiona - dodao je Šarkić.

Takođe navodi da je od 2006. godine 58 lica završilo školovanje na prestižnim vojnim akademijama u inostranstvu, te da se 28 kadeta i kadetkinja Vojske Crne Gore trenutno školuje u Grčkoj, Italiji, Makedoniji, SAD-u i Hrvatskoj.

- Danas VCG ima osam žena oficira i devet kadetkinja koje su na školovanju u inostranstvu, od čega jedna na prestižnoj vojnoj akademiji Vest Point u SAD - zaključuje Šarkić.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

 

Portal Analitika