Društvo

Kulturološka karta HN nije kodirana Skalama

Predsjednica opštine Nataša Aćimović nije ni jednom riječju ili odlukom ukinula ili zabranila održavanje festivala "Sunčane skale", saopštili su iz kabineta predsjednice hervegnovske opštine. Kako su naveli, u razgovoru sa direktorom fesivala Slobodanom Bučevcom, saopšteno je da ovogodišnji festival nije uvršten u budžet namijenjen kulturnim manifestacijama i godišnjoj kulturnoj produkciji.
Kulturološka karta HN nije kodirana Skalama
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo, Bučevac je danas kazao da je, odlukom predsjednice Opštine Nataše Aćimović, prekinuta tradicija festivala, duga dvije decenije.

Iz hercegnovske opštine kažu da, bez namjere za bilo kakvim pravdanjem, a još manje za nekom eventualnom polemikom, moraju da iznesu niz činjenica.

"Iznenađeni proizvoljnostima i nevještim politikanskim aluzijama iz domena lokalnih tračeva, kada svoj lični festival poredi sa nekim planiranim projektima koji zaista nemaju nikakve veze sa “Sunčanim skalama”, saopštavamo da predsjednica opštine Herceg Novi nije ni jednom riječju ili odlukom ukinula ili zabranila održavanje ovog festivala", kažu iz kabineta Aćimović.

Kažu kako je, u razgovoru sa Bučevcom, saopšteno da ovaj festival nije uvršten u ovogodišnji budžet namijenjen kulturnim manifestacijama i godišnjoj kulturnoj produkciji, a na preporuku Savjeta za kulturu Opštine Herceg Novi.

"Savjet je predložio da se Festivalu stave na raspolaganje resursi tvrđave Kanli kula i kadrovska logistika Javne ustanove kulture Herceg Fest. Budžetska sredstva su prioritetno namijenjena kulturnim manifestacijama i produkciji u ingerencijama Herceg Novog. Napomenuto je i dokumentovano, ne „nekakvim fotografijama“ kako ignorantski tvrdi Bučevac, nego foto dokumentacijom činjeničnog stanja na Kanli Kuli, koja je usljed tektonskih pomijeranja, a i dvadesetogodišnje nebrige, u vrlo lošem stanju, o čemu je obaviješteno i Ministarstvo kulture Crne Gore. Stanje na tvrđavi je, između ostalog, pogoršano i poslije prošlogodišnjih scenografskih radova tokom „Sunčanih skala“, kada su scenski majstori, bez odobrenja, izvršili ankerisanje scene i tako uslovili kasniji prodor vode ispod scene. Treba li reći da je taj podatak gospodin Bučevac ignorisao?", navode iz opštine.

Opština Herceg Novi, kako kažu, preduzima hitne sanacione mjere kako bi obezbijedila minimalne bezbjednosne uslove, da bi se na Kanli Kuli mogli odvijati neki od predviđenih programa.

"Kabasta scenografija “Sunačnih skala” i televizijske opreme nešto su za šta niko u Herceg Novom ne smije i ne može da preuzme odgovornost", precizira su u saopštenju iz kabineta Aćimović.

Kako kažu, fascinirani su podatkom Bučevca da su Sunčane skale pratili gledoci širom planete, čak četrdeset miliona fanova.

"Voljeli bismo da vidimo listinge gledanosti, jer naša medijska istraživanja govore da nije postojala neka ekstremna, čak ni osrednja glednost, a u posljednjim anketama Turističke organizacije Herceg Novi niti jedan posjetilac nije naveo “Sunčane skale” kao kulturološki ili turistički argument. Kulturološka karta Herceg Novog, stara više od šest vijekova, uz uspone i padove, zaista nije kodirana “Sunčanim skalama”. Naravno, poštujemo sve muzičke domete koji su ostvareni na nekadašnjim festivalima", navodi se u reagovanju.

Uz napomenu da je festival pratilo niz organizacionih nedoumica, kazali su da su grad Herceg Novi i krovna institucija kulture, Herceg Fest, bili svedeni na kulise i puki servis, prostu radnu snagu.

"Nije postojao uvid u finansije, niti povratna mogućnost, čak ni u minimalnim procentima, da se ostvare prava zasnovana na gledanosti od četrdeset miliona gledalaca posredstvom par stotina televizija. “Herceg Novi je reklamiran,“ reći će gospodin Bučevac. Hvala, to znamo i sami, ne trebaju nam misionari i prosvetitelji, ni marketinški moguli", preciziraju iz opštine i podsjećaju da je tokom proteklih godina festival, u nekoliko navrata, bio održavan na Trgu Nikole Đurkovića, uz opšte negodovanje građana.

"Tadašnji zakupac Kanli Kule nije dozvoljavao odvijanje festivala na ruiniranom prostoru. “Sunčane skale” nijesu pravile problem zbog toga jer su bile podržavane respektabilnim sredstvima Opštine. Toga sada nema, promijenila su se vremena, vlast i način razmišljanja u Herceg Novom, i tu je problem. Herceg Novi želi aktivnu kulturnu saradnju i sinergiju, ali ne pristaje na kolonijalni odnos", poručuju iz hrcegnovske opštine i zaključuju:

"Dakle, nikakve zabrane, pogotovo ne predsjednice grada. Nikakvi politički ili lični interesi. Samo niz sabranih evalucionih činjenica, vrlo korektno iznošenje postojećeg stanja, koje je, eto, ugrozilo unaprijed i bez dogovora sa gradom postavljeni festival".

rtcg.me

Portal Analitika