Društvo

Vlahović i Ivanović zasadili masline u Aveniji masline prijateljstva

Ministar nauke prof. dr Sanja Vlahović i Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović zasadili su sadnice maslina u Aveniji masline prijateljstva u Baru čime je završena sadnja u okviru projekta “Zeleni plan 1.000” koji sprovodi organizacija INFO-sport CG u saradnji sa lokalnom samoupravom, institucijama i građanima.
Vlahović i Ivanović zasadili masline u Aveniji masline prijateljstva
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Ivanović je zasadio maslinu zajedno sa predstavnicima Sekretarijata za poljoprivredu i ruralni razvoj SO Bar i Udruženja maslinara Bara. Ministarka Vlahović je zasadila maslinu namijenjenu Ministarstvu nauke, Barskim mažoretkama i Plesnom klubu “Habanera“. Masline su danas zasadili i predstavnici Barske nadbiskupije, mjesnih zajednica, odbornika SO Bar.

2

Ivanović je kazao "da je sadnja maslina izvanredna akcija koja povezuje sadašnjost, budućnost i zajedništvo. Ova akcija je povezala ne samo ljude različitog nivoa obrazovanja i društvenog položaja, nego je otvorila prerspektivu za mlade ljude i pokazala da treba zasukati rukave, raditi više, stvarati i doprinositi zajednički. Bilo kakve podjele samo nam smanjuju osnovicu i svi imamo manje. Ali, ako se ujedinimo u akcijama poput ove, onda otvaramo prostor za novo, za mlade ljude koji su i danas sama i koji to mnogo bolje mogu da sagledaju. Moramo ostaviti nešto u nasledstvo. To je i naša obaveza“, poručio je ministar Ivanović.

3

Ministarka Vlahović je podsjetila da je maslina za Bar simbol mira, zajedništva, ljubavi i prijateljstva, ali i simbol razvoja grada, jer je decenijama održavala lokalnu ekonomiju. „Ovo što predstavlja danas zajedništvo i mladih i starijih,  ljudi na različitim pozicijama koji zajedno danas sade maslinu je divna  akcija. Zajedno sa mladošću što je danas sa nama, svakako će činiti da i budućnost našeg grada simbolično bude i dalje nešto što će odslikavati  i duh Crne Gore, a to je ljubav, tolerancija, mir i zajedništvo“, kazala je ministarka Vlahović.

Uz podršku Ministarstva poljoprivrede na prostoru Bara tokom poslednjih pet godina zasađeno je 40.000 i revitalizovano gotovo 25.000 starih stabala masline. Veliku ulogu u ovom procesu imalo je Udruženje maslinara “Bar” koje postoji 12 godina i broji oko 900 članova. Akcenat MPRR u narednih 10 godine biće na planskoj sadnji maslina i povećanju njihovog broja sa sadašnjih 500.000 na milion. Prošle godine 80 gazdinstava osavremenilo je svoju proizvodnju uz pomoć podrške iz Agrobudžeta, a ove godine nastavljamo i sa uvođenjem novih linija, dok je 50 maslinara imalo priliku da posjeti najveći regionalni sajam maslinara i uljara u Hrvatskoj, dva predstavnika udruženja završila su sedmodnevni kurs u Španiji kod Međunarodniog Savjeta za maslinu, a 4 predstavnika udruženja postali su članovi Savjetodavnog vijeća ovog Savjeta. I ove godine planirana su studijska putovanja.

 

Portal Analitika