Zanimljivosti

Nova teorija o Mona Lizi - najluđa do sada

Lik Mone Lize većim je dijelom stvoren prema liku da Vinčijevog ljubavnika, otkrio je italijanski umjetnički istraživač.
Nova teorija o Mona Lizi - najluđa do sada
Portal AnalitikaIzvor

Silvano Vinćenti, koji je godinama analizirao portret Lize Đerardini, supruge firentinskog trgovca, smatra da je to ujedno i portret Đana Đakoma Kaprotija s kojim je slavni slikar imao ljubavnu vezu. 

"Mona Liza je djelimično muškarac, a djelimično žena. To možete posebno uočiti na njenom čelu, njenom nosu i u njenom osmjehu", rekao je Vinćenti. Vinćenti je proučavao infracrvene snimke slike i smatra da je uočio sličnosti s drugim da Vinčijevim slikama na kojima se pojavljuje Kaproti, poznat i po nadimku Salai. 

Salai je postao da Vinčijev saradnik još kao dječak, dok je imao samo 10 godina, pa je sa njim radio pune dvije decenije. Vinćenti je još 2011. opisao njihov odnos kao dvoličan, sljedeći time navode još niza drugih istoričara umjetnosti. Kaproti je sa slikarom bio u intenzivnoj vezi dok su zajedno živjeli u slikarevoj raskošnoj vili tokom tri godine koje padaju tačno u razdoblje oko 1503. kada je Mona Liza nastala.

Sa Vinćentijevom teorijom ne slažu se svi. Za Njujork Post je istoričar Martin Kemp sa Oksforda rekao da je riječ o zbrci poznatih stvari, zatim polupoznatih detalja i nekoliko proizvoda puke fantazije Vinćentija. 

"Infracrveni snimci ni po čemu ne podupiru njegovu teoriju da je na neki način slikar naslikao na istoj slici lik i Lize Đerardini i Đana Đakoma Kaprotija", rekao je on.

B92.net

Portal Analitika