Region

Slovenija bez referenduma o izbjeglicama

Slovenački parlament odbacio je u petak predlog poslanika opozicije o održavanju savjetodavnog referenduma na kojem bi se odredio najviši broj izbjeglica koji je ta država u stanju da primi.
Slovenija bez referenduma o izbjeglicama
Portal AnalitikaIzvor

Za predlog Slovenačke demokratske stranke (SDS) da godišnja kvota izbjeglica koji mogu biti primljeni u Sloveniju, s pravom da zatraže azil, ne smije biti veća od broja onih kojima je prošle godine odobrena međunarodna zaštita glasalo je 11 poslanika, 44 je bilo protiv, dok ostali nijesu glasali, prenosi Tanjug.

Protiv referenduma i limitiranja broja izbjeglica glasali su poslanici stranaka koje čine koalicionu vladu premijera Mire Cerara, a glasove za održavanje referenduma uz zastupnike SDS-a dalo je i nekoliko parlamentaraca opozicionih demohrišćana iz stranke Nova Slovenija (NSI).

Pobornici održavanja referenduma u raspravi prije glasanja tvrdili su kako izbjeglice i potencijalni azilanti predstavljaju opasnost za nacionalni identitet i da se ne radi o klasičnim izbjeglicama koji bi u zemlji boravili privremeno, nego o ekonomskim migrantima bez prava na međunarodnu zaštitu koji se iz Evrope ne nameravaju vratiti u svoje zemlje nakon što u njima završe oružani sukobi.

Parlamentarna većina tvrdila je, s druge strane, da bi određivanje kvota za izbeglice koji mogu zatražiti azil značilo kršenje međunarodnih konvencija koje jamče pravo na azil, ali i slovenačkog ustava i evropske regulative.

Slovenija bi narednog mjeseca trebalo da počne primati migrante i izbjeglice u okviru dogovorenih kvota za njihovu relokaciju iz Italije i Grčke.

Prema riječima državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova Boštjana Šefica, oni bi dolazili u grupama od 40 do 50 ljudi mjesečno, a Slovenija se obavezala da će u prvoj fazi primiti 572 izbjeglica.

Portal Analitika