Svijet

Pretraženo skladište Mosak Fonseke, nema dokaza za pokretanje postupka

Panamski zvaničnici pretražili su skladište advokatske firme "Mosak Fonseka", koja je u centru slučaja "Panamska dokumenta" o ofšor poslovanju i pranju novca.
Pretraženo skladište Mosak Fonseke, nema dokaza za pokretanje postupka
Portal AnalitikaIzvor

Tužilac za organizovani kriminal Havijer Karabalo izjavio je da je nađena velika količina dokumenata povezana s kompanijom, ali nije jasno šta ta dokumenta sadrže. Policijski agenti su iznijeli više vreća s isjeckanim papirom.

Kompanija "Mosak Fonseka" saopštila je u petak da materijal šalje u to postrojenje na reciklažu i da su sve informacije iz tih dokumenata već prebačene u elektronsku formu i predate tužilaštvu.

Glavne kancelarije te firme pretražene su prošle sedmice, poslije čega je tužilaštvo saopštilo da "trenutno nema elemenata za pokretanje postupka protiv firme 'Mosak Fonseka' niti njenih vlasnika i zaposlenih".

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara je početkom mjeseca objavio 11,5 miliona dokumenata na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme "Mosak Fonseka". U njima je opisano ofšor poslovanje svjetske elite, među kojima su mnogi biznismeni, politički lideri i istaknute ličnosti.

(Blic)

Portal Analitika