NATO

Lut: Prijem Crne Gore, pa velika pauza u proširenju Alijanse

Američki ambasador u NATO Daglas Lut kazao je juče u Londonu da ne postoji šansa da dođe do proširenja u bliskoj budućnosti. Crna Gora je, kako prenosi Rojters, posljednja koja je "ugrabila" priliku da se pridruži Alijansi.
Lut: Prijem Crne Gore, pa velika pauza u proširenju Alijanse
Portal AnalitikaIzvor

Kako piše ova agencija, Lut je na Forumu za bezbjednost u Londonu istakao da bi dalje širenje NATO destabilizovalo Rusiju.

"Ne postoji šansa za NATO ekspanziju u bliskoj budućnosti iz straha da bi to moglo destabilizovati Rusiju", kazao je Daglas Lut, navodeći da bi ovo moglo razočarati Gruziju i određen broj balkanskih država.

Lut je kazao da se NATO alijansa suočavala sa previranjima koja bi se mogla povezati sa okolnostima sa kraja Hladnog rata, te da Alijansa ne želi da pogorša unutrašnje slabosti u Rusiji.

"U praktičnom smislu mislim da ne postoji mnogo dodatnog prostora u bliskoj budućnosti, u narednih nekoliko godina možda ili možda čak i duže, za dodatno proširenje NATO", rekao je juče Lut na Forumu za bezbjednost u Londonu.

"Mislim da Rusija igra važnu ulogu u strateškom okruženju i strateško okruženje će zaustaviti širenje NATO. Ako prihvatite premise oko unutrašnje slabosti Rusije i možda stalan pad, nema smisla da gurate dalje i ubrzavate ili destabilizujete taj pad", dodao je američki ambasador.

Lut je podsjetio da je prošlog decembra NATO pozvao Crnu Goru da se pridruži Alijansi, što je njeno prvo proširenje od 2009.

Ova odluka je, kako podsjeća Rojters, izazvala ljutnju Moskve, koja se protivi svakom daljem širenju u bivšim komunističkim područjima istočne i jugoistočne Evrope.

NATO je dao Gruziji otvoreno obećanje o članstvu na samitu u aprilu 2008, a i ostale balkanske zemlje, poput Makedonije i Bosne i Hercegovine, zainteresovane su za članstvo, dok se Ukrajina, koja je protiv ruskih separatista vodila borbe na istoku zemlje, takođe usredsredila na pridruživanje.

Lut međutim kaže da politika otvorenih vrata i dalje postoji, ali da svih 28 članica Alijanse moraju da se slože o pozivanju novih članova. Vjerovatnoća da će se to desiti je, kako kaže Lut, mala.

"Nema šanse da ćemo postići konsenzus u bliskoj budućnosti o pozivanju Gruzije ili Ukraijine", rekao je Lut.

Portal Analitika