Svijet

Džonson: Obama ima averziju prema britanskoj imperiji pošto su mu preci iz Kenije

Gradonačelnik Londona Boris Džonson, zagovornik izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, suočio se s brojnim kritikama pošto je rekao da američki predsjednik Barak Obama "možda ima averziju prema britanskoj imperiji, pošto su mu preci iz Kenije".
Džonson: Obama ima averziju prema britanskoj imperiji pošto su mu preci iz Kenije
Portal AnalitikaIzvor

Obama se založio za ostanak Velike Britanije u EU. Na zajedničkoj konferenciji za novinare s britanskom premijerom Dejvidom Kameronom, Obama je izjavio da je najbolje da Britanija kao dio EU vodi jaku Evropu.

Obamin stav je izazvao nezadovljstvo zagovornika Bregzita (izlaska zemlje iz EU), koji su optužili američkog predsjednika da se "suviše miješa u britanska unutrašnja pitanja".

Džonson je ocijenio da je Obamin savjet za ostanak "paradoksalan, nepovezan i nedosljedan", jer Amerikanci "razmišljaju o EU samo kako njima odgovara".

Gradonačelnik Londona u autorskom tekstu u tabloidu "San" kritikovao je Obamino "licemjerstvo" oživljavajući staru priču koju koriste Obamini protivnici u Velikoj Britaniji, prema kojoj je navodno bista Vinstona Čerčila vraćena bez ikakve ceremonije britanskoj ambasadi u Vašingtonu prvog dana Obaminog stupanja na vlast.

Tu odluku je zapravo ranije donio Džordž Buš, Obamin prethodnik, ali se ta mjera sprovela prvog dana Obamine službe u Bijeloj kući.

(Beta)

Portal Analitika