Društvo

Čirgić: To što je rekla Glušica govori samo o njoj

Prvi čovjek Fakulteta za crnogorski jezik Adnan Čirgić kazao je za Pobjedu da skandalozna izjava profesorice Rajke Glušice u kojoj je navela da ovaj Fakultet stvara bolesne ljude zato što „studenti umjesto naučnih činjenica uče nacionalističke mitove“ nije vrijedna posebnog komentara.
Čirgić: To što je rekla Glušica govori samo o njoj
Portal AnalitikaIzvor

Dekan Fakulteta smatra da Glušica svoju „naučnu jalovost liječi politikanstvom u jeziku“. Profesorica Filološkog fakulteta UCG želi, kaže Čirgić, kompenzirati svoje neznanje i neuspjeh pseudo-psihološkim bavljenjem Fakultetom za crnogorski jezik.

- To kako je nazvala studente ne govori o tim studentima ništa, već govori isključivo o njoj i njenoj posvećenosti prosvjetnom pozivu za koji se uzaludno opredijelila. To govori o nepoštovanju crnogorske omladine i budućih kadrova našeg Fakulteta – rekao je on.

Dok Glušica ne pokaže u nekom naučnom ili stručnom osvrtu, kaže Čirgić, da je crnogorski jezik ono što ona kroz svoje političko djelovanje tvrdi, poručuje dekan, njome se više neće baviti.

- Njene kvalifikacije su bez objašnjenja. Ona može reći i da sviće sa zapada svako jutro. Niko me ne obavezuje da joj vjerujem na riječ – kazao je Čirgić.

On je, kako se prisjeća, do sada više puta obavještavao javnost „šta sve godinama radi profesorica Glušica“ i da je ranije bila i prorektorka Univerziteta.

- A što bi se moglo drugo i očekivati od osobe koja je svojevremeno bila potpisnik zaključaka skupa na kojem je rečeno da je ijekavica stožer koji objedinjava rasute srpske djelove. Što bi se moglo očekivati od osobe koja je pripadala donedavno svim mogućim društvima u kojima je negiran crnogorski jezik – upitao je on.

Profesorica Glušica se, zaključuje dekan, bavi i pseudo-medicinom, a njen angažman isključivo je ,,povezan sa politikom i to dokazuje i političkim aktivizmom u jednoj partiji“.

Profesorica Glušica je predsjednica nikšićkog odbor Građanskog pokreta URA.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika