Abiznis

Šimrak: Bivši radnici podvrgnuti klasičnoj diskriminaciji

Socijaldemokratska partija (SDP) podržava proteste bivših radnika Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) koji su, kako je ocijenio funkcioner te stranke Dragan Šimrak, podvrgnuti klasičnoj diskriminaciji od Vlade i Ministarstva ekonomije i skandaloznom nepoštovanju zakona koji je donijela Skupština.
Šimrak: Bivši radnici podvrgnuti klasičnoj diskriminaciji
Portal AnalitikaIzvor

“Zakon koji se tiče otpremnina bivšim radnicima KAP-a usvojen u Skupštini, i da su sredstva za primjenu tog zakona, odnosno za isplatu otpremnina, predviđena u Budžetu za ovu godinu, gdje se eksplicitno navodi da je dio tih sredstava upravo namijenjen bivšim radnicima KAP-a”, podsjetio je Šimrak.

On je u saopštenju naveo da Ministarstvo ekonomije i ministar Vladimir Kavarić nespremnost na primjenu zakona pravdaju tragikomičnim objašnjenjem da je neusklađen sa Socijalnim programom za radnike KAP-a, iz čega proizilazi da zakon ima manju pravnu snagu od Socijalnog programa.

“Vladi nije smetalo da njihovom strateškom partneru za KAP Olegu Deripaski dijeli šakom i kapom, i to na stotine miliona eura kroz garancije koje su, kako tvrdi Državna revizorska inistitucija, nezakonito date, ali kada, u skladu sa zakonima, treba isplatiti otpremninu sopstvenim građanima, tu nastaje problem i izbjegava se primjena zakona”, kazao je Šimrak.

Prema njegovim riječima, ta obaveza prema bivšim radnicima KAP-a je još i veća, jer se radi o preduzeću koje je Vlada uništila pogrešnim odlukama kojima se, kako je naveo, SDP protivio, prelivajući stotine milione eura građana Crne Gore u džepove ruskih tajkuna i oligarha.

“Ovo nepoštovanje zakona govori kakav odnos ima Vlada prema vladavini prava i prema sopstvenim građanima koje ovako brutalno diskriminiše”, zaključio je Šimrak.

Izvor: Mina business

Portal Analitika