Svijet

Samo jak NATO može da vodi dijalog sa Rusijom

Predsjednici Slovenije i Poljske, Borut Pahor i Andžej Duda, saglasili su se u Varšavi da Zapad ne treba da izoluje Rusiju.
Samo jak NATO može da vodi dijalog sa Rusijom
Portal AnalitikaIzvor

Takođe, naveli su da Zapad sa Rusijom mora da vodi dijalog, ali je poljski predsjednik upozorio da s Moskvom može da razgovara samo jak NATO, spreman za kolektivnu odbranu, a ne neodlučan i slab.

Duda je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da "nužnost jačanja prisustva NATO na istočnom krilu i na jugu, gdje su takođe potencijalne prijetnje, apsolutno ne isključuje dijalog s Rusijom".

"Nismo pristalice izolacije Rusije, smatramo da mora da se vodi dijalog, ali s pozicije partnera. Da ga vode države i NATO koji je jak, odgovoran tako da ruska strana osjeti da razgovara s ozbiljnim partnerom a ne sa slabim i neodlučnim. S partnerom koji je u svakom trenutku spreman solidarno na kolektivnu odbranu svoje teritorije od bilo kakve agresije bilo koje države", rekao je Duda.

Pahor je rekao da Slovenija nema ambicije da njeguje neke posebne prijateljske odnose s Rusijom van konteksta zajedničke evropske politike, ali pokušava da se i u zaoštrenim odnosima Brislea i Moskve ipak preko dijaloga nađe mirno rješenje.

"Zemlje koje su imale vrlo surova i neprijatna iskustva s Rusijom su osjetljive na poteze Moskve i razumijemo vaše bojazni u vezi s tom politikom. Razumijemo da Poljska i baltičke zemlje od NATO očekuju veću spremnost i veće mogućnosti odbrane. Uvjerio sam predsjednika da Slovenija nema drugačiji stav", kazao je Pahor.

Borut Pahor i Andžej Duda saglasili su se da proces jačanja prisustva NATO na istočnom krilu i dijalog s Rusijom moraju da se odvijaju paralelno.

Izvor: b92.net

Portal Analitika