Svijet

Britanci Obami: Ne trebaju nam vaši savjeti

Obama želi uvjeriti britanske birače da se opredijele za ostanak u EU, brojni protivnici odgovaraju presdjedniku SAD-a na Tviteru.
Britanci Obami: Ne trebaju nam vaši savjeti
Portal AnalitikaIzvor

Američki predsjednik Barak Obama stigao je u London kako bi pokušao uvjeriti britanske birače da se opredijele za ostanak u Europskoj uniji na predstojećem referendum za koji Vašington strahuje da bi mogao oslabjeti Zapad.

Korisnici društvenih mreža budno prate Obaminu posjetu, a protivnici ostanka u Uniji imaju oštre poruke za američkog predsjednika.

„Dragi predsjedniče, molim vas riješite grozni rasizam u SAD-u, besmislene zakone o oružju i masovno beskućništvo prije nego nama počnete dijeliti savjete. Hvala“, piše Frankli Frensis.

„Kad neko kaže 'znam šta je najbolje za vas', obično misle da znaju šta je najbolje za njih“, poručuje Oven Lejk.

„Hej, Obama, ako je EU tako divna, zašto se i SAD njoj ne priključi? Oh, ne, zaboravio sam da želite kontrolisati svoje poslove“, piše Li Harst.

Neki su se usprotivili i trošku kojem je Britanija izložena zbog posjeta američkog predsjednika.

„Milioni funti za dobrodošlicu Baraku Obami u Londonu, a niti jedan peni za udomljavanje naših beskućnika“, upozorava Džejms Bartlet.

Podrška ostanku u Uniji

Uoči dolaska, u komentaru koji je objavio “The Daily Telegraph”, Obama je pozvao Veliku Britaniju da ostane bliska svojim saveznicima u Europi kako bi pomogla u međunarodnoj borbi protiv terorizma.

Po njemu, saradnja kroz razmjenu obavještajnih podataka i borbu protiv terorizma, pa sve do sklapanja sporazuma o stvaranju radnih mjesta i ekonomskom rastu, mnogo je učinkovitija ako se ostvaruje širom Evrope.

Obamina posjeta Londonu ide u prilog britanskom premijeru Djevidu Kameronu koji vodi kampanju za ostanak Britanije u EU uoči referenduma u junu na kojem će Britanci o tome glasati.

Obama će Britancima vjerojatno predložiti da se izjasne za ostanak kako bi sačuvali britansko bogatstvo, "poseban odnos" sa SAD-om i jedinstvo Zapada.

"Podržavamo snažno Ujedinjeno Kraljevstvo u sklopu Evropske unije", izjavio je zamjenik Obaminog savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rods prije puta.

Obama je doputovao u London, u svoju petu i vjerojatno posljednju posjetu britanskom otoku u svojstvu predsjednika, nakon posjeta Saudijskoj Arabiji i susreta s kraljem Salmanom.

Američka vlada, uključujuči mnoge tamošnje banke i firme, strahuju da bi eventualni izlazak Britanije iz Unije prouzrokovao tržišna previranja, smanjio britanski uticaj, ali i nanio štetu EU i potkopao sigurnost Zapada.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su britanski birači skloniji izjasniti se za ostanak u Uniji na referendumu koji će se održati 23. lipnja, no puno ih je još uvijek neodlučno.

Al Jazeera

 

Portal Analitika