Društvo

Glušica: Izjava izvučena iz konteksta

Povodom današnjeg teksta pod naslovom: „Glušica: Fakultet za crnogorski jezik stvara bolesne ljude“, reagovala je profesorka Rajka Glušica. Reagovanje dopstavljeno Portalu Analitika, prenosimo integralno.
Glušica: Izjava izvučena iz konteksta
Portal AnalitikaIzvor

Reagovanje na pisanje Pobjede i Portala Analitika o međunarodnoj konferenciji „Jezici i nacionalizmi“ i moje izlaganje na toj konferenciji

Neprijatno sam iznenađena načinom na koji su Pobjeda i Portal Analitika prezentirali moje izlaganje na međunarodnoj konferenciji „Jezici i nacionalizmi“. Na maliciozan način izvukli su moje riječi iz konteksta, tvrdeći da sam na „skandalozan način“ kritikovala crnogorski jezik što naprosto nije istina.

Niko nije kritikovao crnogorski jezik i njegovo postojanje, a ponajmanje ja jer sam prva lingvistkinja u Crnoj Gori koje se borila za uvođenje lingvonima crnogorski jezik u Ustav i nauku. Neka se Pobjeda i Portal Analitika prisjete ko je osnivač Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću 2008. godine, i ko u Crnoj Gori i međunarodnoj načnoj zajednici afirmiše nauku o crnogorskom jeziku.

Da je svaki nacionalizam osinje gnijezdo u koje je opasno dirati već odavno znam i ne čudi me ovako prizeman obračun sa mnom. Ja kritikujem crnogorski nacionalizam i crnogorsku nacionalističku jezičku politiku koji se zasnivaju na mitovima i neistinama.

Svaki nacionalizam, pa i crnogorski, po definicijama naučnika koji se ovom temom bave jeste društvena patologija i bolest. U tom smislu sam i pominjala bolest kao i to da obrazovati mlade ljude u XXI vijeku na mitovima i polustinama jeste neprimjereno i nedopustivo, ako se zna da se obrazovne institucije moraju zasnivati na naučnim činjenicama. To nikako ne znači da su oni koji studiraju na Fakultetu za crnogorski jezik bolesni, već su žrtve pogubne jezičke politike koja se vodi na tom fakultetu i koju podržava aktuelni režim.

 

Portal Analitika