Abiznis

Uskoro potpis: Sporazum Vlade i sindikata za naknadu toplih obroka i regresa

Vlada je na jučerašnjoj sjednici raspravljala o informaciji koju je pripremio Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa, kojom je upoznao Ministarstvo finansija sa velikim brojem sudskih – parničnih postupaka koji vode zaposleni u državnim organima za naknadu materijalne štete po osnovu manje isplaćene naknade za topli obrok za period od 01.09.2008. do 31.12.2008.godine, kao i manje isplaćenu naknadu za korišćenje godišnjeg odmora – regresa za 2008. godinu.
Uskoro potpis: Sporazum Vlade i sindikata za naknadu toplih obroka i regresa
Portal AnalitikaIzvor

Po osnovu manje isplaćenog toplog obroka potraživanja iznose 10 eura, a po osnovu manje isplaćenog regresa potraživanja iznose 15 eura, uz obračun zakonske kamate od dospjelosti naknade do dana izrade nalaza vještaka.

“Troškovi postupka koji se vode za isplatu ovih naknada nijesu zanemarljivi i iznose oko 500 eura po zaposlenom i povećavaju se u postupku sprovođenja izvršenja od strane javnih izvršitelja. Osnovanost potraživanja navedenih naknada potvrđena je i od strane Višeg suda u Podgorici, po osnovu izjavljenih žalbi od strane advokata tužene strane. U obrazloženju presuda navedeno je da su član 2 Sporazuma koji je glasio: "Potpisnici Sporazuma su se saglasili da u 2007. godini, topli obrok iznosi 25€, a regres za godišnji odmor 150€" , potpisan od strane tripartitne komisije ( Vlade, Saveza sindikata CG i Unije poslodavaca) i član 1 Sporazuma Vlade Crne Gore i Unije poslodavaca Crne Gore kojim je propisano da su: " Potpisnici Sporazuma saglasni da se odredbe člana 2 Sporazuma primjenjuje i u 2008. godini u suprotnosti sa članom 20 OKU-a koja propisuje da su iznosi za topli obrok 1/2 minimalne zarade (27, 5€) i za regres tri minimalne zarade (165€) obzirom da se prava i obaveze zaposlenih utvrđuju Opštim kolektivnim ugovorom, Zakonom o radu i Ugovorom o radu”, navedeno je u informaciji.

Ističe se da bi,u cilju ekonomičnijeg i efikasnijeg rješavanja predmetnih potraživanja zaposlenih u organima koji se finansiraju iz budžeta Crne Gore, cjelishodno bilo postići Sporazum o izmirivanju potraživanja po osnovu manje isplaćenog toplog obroka i regresa za 2008. godinu, kako bi se potraživanja realizovala posredstvom Agencije za mirno rješavanje radnih sporova,

“Na taj način uštedjelo bi se oko 17,7 miliona eura sredstava iz budžeta, ne računajući troškove izvršitelja”, naglašava se u informaciji.

Kako je precizirano u procjeni ukupnih troškova, ukupna budžetska obaveza za topli obrok za četiri posljednja mjeseca 2008. godine, kamatom i troškovima postupka za 35.000 zaposlenih bi iznosila 18,284 miliona eura, dok bi troškovi za regres za 2008. iznosili 33,5 hiljade eura, što znači da bi iz budžeta po ovom osnovu trebalo zbirno isplatiti 18,317 miliona eura.

Pripremljen je predlog Sporazuma o izmirivanju potraživanja po osnovu manje isplaćenog toplog obroka i regresa za 2008. godinu, koji bi uskoro trebalo da potpišu predstavnici Vlade, Saveza sindikata Crne Gore i Unije slobodnih sindikata.

“Na sastanku održanom u Ministarstvu finasija reprezentativni sindikati su upoznati sa Informacijom Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa. Saglasni su da se zaostala potraživanja isplate zaposlenima shodno Sporazumu”, zaključuje se u informaciji.      

Portal Analitika