Svijet

Šulc: Buđenje nacionalizma je opasna fantazija

Buđenje nacionalizma je vrsta opasne fantazije koja je Evropu i dovela do škripca u kojem se trenutno nalazi, kaže predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.
Šulc: Buđenje nacionalizma je opasna fantazija
Portal AnalitikaIzvor

Osim toga, on upozorava one koji šire takvu ideju da su "neodgovorno društvo".

Šulc, u intervjuu za "Politiko" kaže da u tu kategoriju spadaju desničarske nacionalističke vlade u Poljskoj i Mađarskoj koje nisu zainteresovane za evropske integracije, već su usredsređene na "čisto kratkoročne taktike" iako su svjesne prednosti snažnije EU.

"Takav cinizam izuzetno zabrinjava", ističe ovaj njemački socijaldemokrata, koji je jednako zabrinut i zbog samozadovoljstva onih koji odbacuju ljude poput mađarskog premijera Viktora Orbana kao "tek par ekscentrika koji dovode Evropu u pitanje".

Šulc i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker su umorni od optužbi da Brisel "nema odgovor iz rukava" za izbjegličku krizu sa kojom se Evropa suočava, primijećuje "Politiko".

"Rijetko sam u svom političkom životu nailazio na ovoliko cinično ponašanje. Dvadeset zemalja odbijaju da učestvuju u obezbjeđivanju smještaja za izbjeglice, a onda kritikuju EU zbog krize koje ne bi bi bilo da su one dale svoj doprinos", ističe Šulc.

Ovakav stav je Šulca učinio korisnim saveznikom njemačke kancelarke Angele Merkel u izbjegličkoj krizi, zaključuje sajt "Politiko".

Izvor: b92.net

Portal Analitika