Abiznis

Turizam i ekonomija zavise od snabdijevanja vodom

Kvalitetno snabdijevanje vodom uslov je za ozbiljan razvoj turizma i ekonomije Crne Gore, ocijenjeno je na sjednici Odbora Udruženja komunalne privrede Privredne komore (PKCG).
Turizam i ekonomija zavise od snabdijevanja vodom
Portal AnalitikaIzvor

Članovi Odbora smatraju da bi vodosnabdijevanje crnogorskog primorja trebalo posmatrati kao jedinstven sistem, koji pored Regionalnog čine i šest lokalnih vodovoda, u Budvi, Kotoru, Herceg Novom, Tivtu, Ulcinju i Baru.

Oni su, na sjednici posvećenoj saradnji između Regionalnog i vodovodnih i kanalizacionih preduzeća primorskih opština, naveli da se njihovi odnosi konstantno unaprijeđuju.

Članovi Odbora su saopštili da bi trebalo napraviti sveobuhvatnu tehno-ekonomsku analizu sistema vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda za cijelu državu.

Oni su pozdravili namjeru Regionalnog vodovoda da poveća kapacitete, jer je to dodatni potencijaln razvoja u tom sektoru.

Na sjednici je ocijenjeno i da je bez sistemskih zakona teško napraviti značajan iskorak u komunalnoj djelatnosti, zbog čega PKCG apeluje na usvajanje regulative i uvažavanje sugestije privrednika.

Članovi Odbora smatraju i da bi kroz zakonsku regulativu trebalo predložiti uspostavljanje regulatora i metodologije cijena usluga vodosnabdjevanja i odvođenja otpadnih voda.

„Neophodno je ući u podizanje performansi vodovodnog sistema, što podrazumijeva smanjenje tehničkih gubitaka i povećanje efikasnosti, a iziskuje investicije“, navodi se u saopštenju PKCG.

Na sjednici je ocijenjno da se poslovanje mora uskladiti sa standardima kvaliteta, što če u velikoj mjeri doprinijeti rješavanju problema.

Izvor: Mina business

Portal Analitika