Region

NIŠ: U Narodnoj biblioteci promovisane knjige o crnogorskoj dijaspori

U Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu, sinoć je održano književno veče pod nazivom “Crnogorska dijaspora kroz vizuru Nenada Stevovića”. Predstavljene su knjige - "Crnogorsko iseljeništvo kroz diplomatske arhivske izvore", "Kolonizacija Crnogoraca u Vojvodinu 1945-1948", "Rata – vojvođanska kolonija u Vojvodini", "Frederik Burnam i Crna Gora" i premijerno knjiga "Gorštaci u ravnici", saopšteno je iz Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš".
NIŠ: U Narodnoj biblioteci promovisane knjige o crnogorskoj dijaspori
Portal AnalitikaIzvor

Istraživač crnogorske dijaspore Nenad Stevović, smatra se jednim od najboljih poznavalaca, ne samo istorijskih već i aktuelnih tokova koji se tiču crnogorske dijaspore, a njegov stvaralački rad sponom između naučnog i praktičnog rada sa iseljeništvom.

Obraćajući se čitalačkoj publici u Nišu Stevović je između ostalog istakao:krstas2

„ Životni put svakog potomka iseljenika je popločan segmentima iz prošlosti, i onaj ko ne zna ili zaboravi odakle je došao, taj neće pronaći put kojim treba da ide u budućnost...“

„Svaka seoba je pojedinačno tužna na svoj način.... i što je iseljenik fizički dalje od svoje postojbine, srcem joj je bliže“

Na promociji su pored autora govorili: istoričar Vladimir Kaljević, Miloš Paović iz Nacionalnog savjeta Crnogoraca i Sonja Šuković direktor Narodne biblioteke u Nišu. Odlomke le čitao Aleksa Giljen iz Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva “Princeza Ksenija” iz Lovćennca.

Autor je komplete knjiga poklonio Narodnoj biblioteci, Univerzitetskoj biblioteci i Udruženju Crnogoraca iz Niša.

Portal Analitika