Društvo

Glušica: Fakultet za crnogorski jezik stvara bolesne ljude

Na prvoj regionalnoj konferenciji ,,Jezici i nacionalizam“ koja je održana u podgoričkom Centru za građansko obrazovanje kritikovan je crnogorski jezik, a skandalozne riječi u tom kontekstu uputila je profesorica Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Rajka Glušica koja je kazala da Fakultet za crnogorski jezik ,,stvara bolesne ljude“.
 Glušica: Fakultet za crnogorski jezik stvara bolesne ljude
Portal AnalitikaIzvor

Glušica je u uvodnom izlaganju kazala da su jezičke politike u državama nakon Jugoslavije nacionalističke. Ona je rekla kako je dobro izučila mitove na kojima počiva nacionalizam i da je ekspert za crnogorski nacionalizam.

 - Mit je da je crnogorski jezik autohton, da mi nemamo nikakve veze sa ostalim južnoslovenskim narodima i da vodimo porijeklo iz istočne Njemačke. Sve je izmišljotina i sve to čitamo u knjigama. To je smiješno – kazala je ona. Glušica se osvrnula na Fakultet za crnogorski jezik na Cetinju i ocijenila ga ,,veoma opasnim“.

 - Studenti će tamo umjesto naučnih činjenica učiti nacionalastičke mitove i mi ćemo sjutra imati bolesne ljude -poručila je ona. Svaka obrazovna institucija, dodala je, mora počivati na naučnim istinama. (Opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika