Društvo

TVCG bez direktora i urednika, članovi Savjeta najavljuju ostavke

Savjet Radio-televizije Crne Gore danas će održati sjednicu na kojoj treba da razmatra predlog mjera generalnog direktora Rada Vojvodića za prevazilaženje problema u vezi s informativnim programom.
TVCG bez direktora i urednika, članovi Savjeta najavljuju ostavke
Portal AnalitikaIzvor

Pored toga, sva je prilika da će se Savjet u velikoj mjeri baviti sobom jer su najavljene ostavke nekih članova. Na prošloj sjednici predsjednik Savjeta Ivan Mitrović najavio je da će podnijeti ostavku na tu funkciju, ali da će ostati član ovog nezavisnog tijela.

Mitrović je ranije ocijenio da je RTCG postala predmet političke trgovine i poručio da ne želi da Savjet bude upleten u političke igre. Inače, Mitrović je i prije svih političkih previranja najavljivao mogućnost da se povuče sa ove funkcije zbog zdravstvenih problema.

"Kao što sam i najavio, podnijeću ostavku na mjesto predsjednika Savjeta. Na prošloj sjednici se nijesam slagao sa nekim odlukama i izdvojio sam mišljenje, ali to je bio samo razlog više da podnesem ostavku, jer sam, zbog zdravstvenih problema, to htio i ranije da uradim", kazao je Mitrović Dnevnim novinama. Mitrović je ponovio da smatra da su promjene u Javnom servisu iznuđene političkim pritiscima i da je i to kršenje zakona, a da Savjet i RTCG moraju da ostanu van političkih trgovina koje su aktuelne ovih dana. On smatra da će i sa pozicije člana Savjeta moći da doprinese radu Javnog servisa.

Prema saznanjima Dnevnih novina, to neće biti jedina ostavka o kojoj će se razgovarati na današnjoj sjednici. Nezvanično, ostavku je najavio i potpredsjednik Savjeta dr Mimo Drašković. Drašković smatra da je normalno ako predsjednik Savjeta podnosi ostavku da to treba da uradi i on kao njegov potpredsjednik. I Drašković će ostati član Savjeta.

I tu nije kraj. U Javnom servisu se govori da je neophodno obnoviti dio opreme i da je rukovodstvo planiralo da kupi nekoliko kamera i kompjutera kako bi ekipe RTCG bile spremne za predstojeći izborni proces. Za te namjene bio bi preusmjeren novac koji je bio planiran za koprodukcije, u iznosu od 70.000 eura. To je naišlo na negodovanje trećeg člana Savjeta dr Nikole Vukčevića. On je, izgleda, poručio da će ukoliko se rukovodstvo Javnog servisa odluči na ovaj potez, takođe podnijeti ostavku. Naravno, razgovori rukovodstva Javnog servisa i članova Savjeta su intenzivirani ovih dana, pa se do početka današnje sjednice može štošta promijeniti. Očekuje se da prevlada stav da je u svim ovim dešavanjima najvažnije da se očuva RTCG i da Savjet kao nezavisno tijelo doprinese razvoju Javnog servisa, a ne njegovom nazadovanju, jer bi najavljene ostavke, u ovom trenutku, dodatno iskomplikovale situaciju.

Direktorica Televizije Crne Gore Radojka Rutović podnijela je sredinom aprila ostavku, a to su uradile i urednica informativnog programa Aleksandra Pavićević i šefica deska Vesna Terić.

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić je ranije najavio da će predstaviti strategiju razvoja kao jednog, a ne, kao do sada, tri medija i konsultovati se sa članovima Savjeta o imenovanju vršioca dužnosti direktora Televizije. Vojvodić je našem listu kazao da, prema njegovom planu, Javni servis treba da funkcioniše kao jedan medij.

"Organizovaćemo kolegijum, čiji članovi će biti urednici Televizije, Radija i Portala RTCG. Kolegijum će imati zadatak da svako jutro analizira program ova tri medija, planira i daje zadatke novinarima. Cilj je stvaranje jednog 'news rooma' iz kojeg će sve informacije ići prema svim našim programima i time prema gledaocima, slušaocima i čitaocima portala", rekao je Vojvodić.

On je poručio da će reorganizacija donijeti i znatne materijalne uštede, jer više neće biti potrebe da po tri ekipe Javnog servisa prate jedan događaj. (Dnevne novine, CdM)

Portal Analitika