Region

Okolina Bora leži na 7 milijardi dolara!

Ležište bakra i zlata "Čukaru peki" kod Bora, koje istražuju američka korporacija "Friport Mekmoran" i kanadski "Rezervoar minerals" (REV), po preliminarnoj ekonomskoj studiji, rađenoj prema sadašnjim cijenama metala koje su jedne od najnižih u posljednjih nekoliko decenija, procjenjuje se, u neto iznosu, na nevjerovatnih sedam milijardi dolara - saznaju ekskluzivno "Novosti".
Okolina Bora leži na 7 milijardi dolara!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema izvještaju koji će uskoro biti predat Vladi Srbije, poslije čega se očekuje da se zatraži dozvola za eksploataciju, a u koji su "Novosti" imale uvid, napominje se da bi pripreme za otvaranje rudnika trebalo da počnu 2019, a da samo ležište treba da postane operativno 2022. godine.

Procjenjuje se, takođe, da bi se ruda iz ležišta "Čukaru peki" vadila sve do 2037. godine. Međutim, nesumnjivo je da će vijek tog rudnika biti duži, jer se geološka istraživanja na tom prostoru - nastavljaju.

U preliminarnoj ekonomskoj studiji navodi se i da bi troškovi otvaranja rudnika na potezu "Čukaru peki", koji je od Bora udaljen sedam kilometara, trebalo da iznose do 500 miliona dolara! Takođe, nedvosmisleno se navodi da je to ležište, u ovom trenutku, najbogatiji svjetski resurs bakra i zlata.

Kao olakšavajuća činjenica, u ekonomskoj studiji se navodi da bi blizina pogona za preradu rude u RTB "Bor", kao i nova, najsavremenija topionica izgrađena u krugu tog preduzeća, dodatno uticala na niže cijene vađenja i prerade rude iz ležišta "Čukaru peki". Navodi se i da bi od eksploatacije rudnika država Srbija ubirala pet odsto neto prihoda takse za korišćenje mineralnih sirovina, kao i dodatnih 15 odsto na ime poreza.

Rudarski stručnjaci, s kojima su "Novosti" razgovarale, smatraju da najavljena prodaja dijela istražnih prava u borskom ležištu bakra i zlata "Čukaru peki" za gotovo 263 miliona dolara, koje je korporacije iz SAD "Friport" ponudila kanadskoj kompaniji "Lundin", neće usporiti otvaranje i razvoj tog rudokopa.

Naime, iako su čelni ljudi "Lundina" najavili da očekuju da će zaključiti ugovor, REV, koji u projektu "Čukaru peki" ima 45 odsto udjela i pravo preče kupovine, na ponudu "Friporta" treba da odgovori do 3. maja. A, prema saznanjima "Novosti", za posao u okolini Bora najveće svjetske rudarske kompanije nude REV strateško partnerstvo za završetak istraživanja i otvaranje rudnika.

S druge strane, u REV razmatraju mogućnost da sami otkupe 55 odsto akcija "Friporta" jer im je za to potrebno, prema uslovima ugovora o zajedničkom ulaganju, oko 150 miliona dolara. Na taj način, kanadska kompanija postala bi jedini vlasnik istražnih prava u rejonu "Čukaru peki", što bi joj, kasnije, omogućilo da, budući da sama ne može da otvori rudnik, postavi svoje uslove za izbor partnera s kojim bi ušla u posao otvaranja jednog od najbogatijih ležišta bakra i zlata na svijetu.

Pitanje koje se postavlja je zašto je "Friport", jedna od najmoćnijih svjetskih rudarskih korporacija, odlučila da proda dio svojih istraživačkih prava u okolini Bora. Za poznavaoce rudarstva to, međutim, uopšte nije iznenađenje. To, između ostalog, potvrđuje i podatak da je "Friport" "Lundinu" već prodao dio svojih akcija u čileanskom rudniku bakra "Kandelarija" za 1,8 milijardi dolara.

Večernje Novosti 

Portal Analitika